De twaalfde editie van The Passion vindt op Witte Donderdag 14 april plaats in de stad Doetinchem. Het grootste muzikale paasevenement van Nederland is voor het eerst in de provincie Gelderland, in de Achterhoek. The Passion 2022 zal opnieuw een versie zonder publiek zijn. 

The Passion vindt plaats op Witte Donderdag, 14 april 2022 in het centrum van Doetinchem. Volgens Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV, is het belangrijk dat we het eeuwenoude verhaal blijven vertellen, maar dan in een modern jasje met actuele elementen.

“The Passion maakte dit jaar opnieuw duidelijk dat het Paasverhaal uit de Bijbel nog steeds actueel is en mensen in de samenleving met elkaar in verbinding kan brengen. Komende Passion gaan we dat heel letterlijk doen: stad en platteland komen bij elkaar in de Achterhoek. Het belooft een bijzondere editie te worden. Wat ik daarover alvast kan vertellen, is dat het verhaal niet eindigt op Witte Donderdag. Wat dit concreet inhoudt en wie onderdeel zijn van de cast maken we begin volgend jaar bekend 

Live uitzending zonder publiek

Doordat er nog steeds COVID-richtlijnen gelden en onzekerheden zijn voor de productie van grote evenementen, heeft KRO-NCRV samen met producent Mediawater en de gemeente Doetinchem besloten om net als in april 2021 geen publiek uit te nodigen tijdens de live-uitzending van The Passion. Vanwege de voorbereidingen die nu al getroffen moeten worden, zal de grote wens om een plein vol duizenden toeschouwers te ontvangen, worden uitgesteld tot een toekomstige editie. Afgelopen editie uitten kijkers via social media hun waardering over een intieme versie zonder publiek en heerste er een gevoel van verbondenheid. Zo deden 21.000 mensen mee aan de online processie en ook komende editie wil KRO-NCRV mensen (online) bij elkaar brengen. In 2022 trekt The Passion in de 40 dagen vooraf het land in en worden er in lokale kerken events georganiseerd door de Protestantse Kerk in Nederland.

Burgemeester Mark Boumans kijkt uit naar de komst van het muzikale paasevenement in de stad Doetinchem. “Doetinchem is trots en blij dat The Passion 2022 vanuit onze mooie binnenstad wordt uitgezonden. Achterhoekers zijn van nature bescheiden mensen. Toch mogen we ongelooflijk trots zijn op onze innovatieve stad en fraaie groene regio waar alles prima voor elkaar is. We willen Nederland graag kennis laten maken met onze bruisende stad en inwoners, voor wie ‘noaberschap’ – omkijken naar elkaar – aansluit bij de boodschap van The Passion en KRO-NCRV. Wij heten The Passion én alle kijkers vanuit de rest van Nederland van harte welkom!”

The Passion 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk Nederland, Kansfonds en Gemeente Doetinchem en geproduceerd door Mediawater. 

The Passion 2022 vanuit Doetinchem wordt uitgezonden op Witte Donderdag 14 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.