Ongelovige Tomas, ook wel bekend als Tomas de Twijfelaar, is een van de discipelen van Jezus. Hij dankt zijn bijnaam aan een specifieke gebeurtenis in het Nieuwe Testament. Over welke gebeurtenis hebben we het dan?

Ik geloof het pas als ik het zelf heb gezien

Tomas wordt beschreven als een nuchter en sceptisch persoon, die niet gemakkelijk bereid was om blindelings in wonderen te geloven. Zijn reactie op de wederopstanding van Jezus is dan ook zijn meest beroemde bijdrage aan het paasverhaal. 

Na de kruisiging van Jezus op Goede Vrijdag vertelden de andere discipelen dat Jezus was opgestaan uit de dood en aan hen was verschenen. Tomas kon dit maar moeilijk geloven. Hij zei dat hij het pas zou geloven als hij de wonden van Jezus zou zien en kunnen voelen en zijn hand in Jezus' zij zou kunnen leggen. Dit moment staat bekend als het ongeloof van Tomas, waar zijn bijnaam 'Ongelovige Tomas' vandaan komt. 

Enkele dagen later verscheen Jezus opnieuw aan zijn discipelen, waaronder Tomas. Hij nodigde Tomas, die bij de vorige verschijningen van Jezus er niet bij was, om zijn wonden te voelen. Dit was het moment waarop Tomas zijn twijfels overwon en zijn geloof in de wederopstanding van Jezus bevestigde.

U bent mijn Heer en mijn God!

Tomas spreekt deze woorden uit op het moment dat hij zijn twijfels overwint.

Ik geloof in jou

De rol van ongelovige Tomas wordt in de komende editie van The Passion en The Passion Hemelvaart voor het eerst extra uitgelicht. Tomas' verhaal in de Bijbel illustreert de menselijke neiging om kritisch te zijn en naar bewijs te verlangen voordat je iets voor waar aanneemt. Tomas laat zien dat het normaal is om vragen te stellen en te twijfelen, maar dat geloof, of dat nu in God is of in elkaar, uiteindelijk kan groeien en versterken door die twijfels te overwinnen.

Niets missen van The Passion 2024?

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes over The Passion 2024.

Cast The Passion 2024