Gedetineerden genieten van live-concert Frans Duijts

Op maandag 7 november tijdens de uitzending van Volgspot is het jaarlijkse Exodus Concert te horen. Het concert is voor gedetineerden en komt voort uit een gedichtenwedstrijd waarvoor zij een eigen gedicht hebben ingestuurd. Het winnende gedicht wordt vervolgens op lied gezet door de bekende Nederlandse zanger Frans Duijts.

Initiatief

De gedichtenwedstrijd en het concert worden georganiseerd met als doel gedetineerden uit het hele land uit te dagen om op creatieve wijze uiting te geven aan hun gevoelens en bij te dragen aan hun zelfreflectie en zelfvertrouwen. Het kunnen praten en schrijven over tegenslagen en kunnen reflecteren op het leven is van belang om na detentie op een succesvolle wijze terug te keren naar de samenleving. KRO-NCRV vindt het belangrijk dat we een samenleving creëren waarbij er plek is voor iedereen en maakt daarom met het radioprogramma Volgspot jaarlijks van dit initiatief een radio-uitzending.

'Levenslang een nieuwe kans...'

Dit jaar is het thema voor de gedichtenwedstrijd: 'Levenslang een nieuwe kans...' Gedetineerden uit heel Nederland kunnen meedoen aan de wedstrijd. Afgelopen editie hebben tientallen gedetineerden mee gedaan. Uit al deze inzendingen worden drie genomineerden gekozen en daaruit kiest een bekende zanger of rapper het winnende gedicht. Dit jaar is het de keuze aan de bekende Nederlandse zanger Frans Duijts. Hij tovert het winnende gedicht om tot een lied of rap en draagt dit op tijdens het Exodus Concert in de penitentiaire inrichting Achterhoek in Zutphen. “Ondanks dat je fouten begaat in je leven, verdient een ieder een tweede kans. Daarnaast is het heel waardevol om de aanwezigen een klein concert te kunnen geven waardoor ze eventjes niet aan hun zorgen hoefden te denken”, aldus Frans Duijts.

Samenwerking

Dit initiatief is een samenwerking van Ark Mission, Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) van Dienst Justitiële Inrichtingen, Stichting Exodus Nederland en KRO-NCRV. In de radio-uitzending is te horen dat Frans Duijts er een echt feestje van maakt. Naast het zingen van zijn eigen nummers vinden er verschillende interviews plaats. Er wordt onder andere gesproken met gedetineerden over de samenwerking met Voetbalclub de Graafschap, projecten binnen de penitentiaire inrichting en hoe iemand zelf meerdere malen vastzat, maar het roer heeft omgegooid en nu zelf gedetineerden opleidt. En natuurlijk wordt aan het eind van de uitzending het winnende gedicht middels een optreden bekend gemaakt door Frans Duijts. Allemaal te horen in de uitzending van Volgspot.

Het concert wordt uitgezonden tijdens het radioprogramma Volgspot bij KRO-NCRV op NPO Radio 5 op maandag 7 november tussen 20.00-22.00 uur.