Waarom werken vrouwen in het buitenland wél fulltime?

74% van de vrouwen in Nederland werkt parttime. In België is dat maar 40% en in Frankrijk 29%. Hoe komt dit?

Liesbeth is in België, Frankrijk en Finland op bezoek waar de vrouwen verreweg het meest fulltime werken. Voor hen is het niet meer dan normaal dat je als vrouw een fulltime baan hebt.

Goedkopere kinderopvang

Een van de redenen is dat in Frankrijk bijvoorbeeld de kinderopvang relatief een stuk goedkoper is. In Nederland kost de kinderopvang ongeveer 40% van het salaris per maand en in Frankrijk is dat maar 10%. Hiernaast gaan de kinderen in Frankrijk ook langer naar school.

Het Franse schoolsysteem en de kinderopvang zijn misschien beter ingericht op de werkende vrouw. Maar zit het ook niet een beetje in de Franse vrouw zelf?

"Een Frans gezin is een bedrijf"

De Nederlandse Renée woonde twintig jaar in Parijs. Ze schrijft een boek waarin ze de Nederlandse vrouw aanspoort wat meer van de Parisienne in zichzelf te omarmen. "Voor mij is dat de meest complete versie van een vrouw. Het is een vrouw die weigert om te kiezen tussen moederschap of werken. Ze zegt heel duidelijk: ik wil alles. Dit doen ze door alles heel goed te delegeren, waaronder ook de opvoeding van hun kinderen. Een Frans gezin is gewoon een bedrijf. Dat is de echte emancipatie. De Parisienne zet zichzelf boven aan haar to-do lijst. Nederlandse kinderen zijn misschien wel het gelukkigst, maar hoe zit het met de moeders?"

Vier kinderen en fulltime werken

Emily is een Franse vrouw die fulltime werkt met vier kinderen. Drie zijn wat ouder, maar de jongste zit nog op de basisschool. Iedere dag lopen ze samen naar school. "Het is een luxe dat ze na school wordt opgevangen door ons kindermeisje. Zo kan de au pair allerlei dingen in het huis doen en hoef ik niet 's avonds gestrest en moe naar bed", vertelt Emily. 

Waarom werken vrouwen niet?
2 min 53 s
Deze video op je eigen site plaatsen

74% van de vrouwen in Nederland werkt parttime. In België is dat maar 40% en in Frankrijk 29%. Hoe komt dit? Emily is advocate en heeft vier kinderen. Ze werkt fulltime.

Vond je dit een mooi verhaal?

We hebben nog veel meer mooie verhalen!