Waku Waku gaat door zonder wilde zoogdieren

Presentator Rob Fruithof liep in de jaren negentig met een Afrikaanse olifant de studio binnen bij Waku Waku. En daar hield het niet bij op! Zo kwamen ook een tijger, een cheetah, een kalkoengier, een maraboe en nog meer exotische dieren op bezoek in de studio. In het nieuwe seizoen van Waku Waku worden er geen wilde zoogdieren meer tentoongesteld.

Terugblik

Na ruim twintig jaar keert de dierenquiz Waku Waku terug bij KRO-NCRV met presentatrice Sosha Duysker. Het programma maakte zijn debuut in 1988 en roept nostalgische gevoelens op bij het publiek. Een aantal vertrouwde elementen keren dan ook terug, zoals de pluchen aapjes en BN'ers die voor een goed doel spelen. 

Olifant
Tijger

Verbod op dieren

In het circus zijn wilde zoogdieren al sinds 2015 verboden door de Rijksoverheid. Dat komt doordat de omstandigheden van de dieren niet altijd even rooskleurig waren tijdens trainingen, optredens of het rondreizen. De nadelen voor de dieren wegen niet op tegen het vermaak van publiek. Het verbod voor wilde dieren geldt ook voor het maken van televisieprogramma's. In de studio van Waku Waku zie je dus geen olifanten of tijgers meer!

Kalkoengier
Schildpad

Welke dieren mogen wel?

Er zijn een aantal uitzonderingen op het verbod. Zo mogen honden, katten, schapen, geiten, ezels, varkens, konijnen, cavia’s, muizen en bruine ratten nog wel blijven optreden. Ondanks dat veel zoogdieren dus niet meer zijn toegestaan, is dat niet het geval voor de andere diergroepen uit het dierenrijk. Reptielen, amfibieën, insecten en vogels mogen nog gewoon hun opwachting maken. De makers van Waku Waku houden het echter bij kleine insecten. 

Waku Waku is elke werkdag te zien om 18:25 bij KRO-NCRV op NPO Zapp.