Sydney, 1 februari 2023 – Morgen vindt in de rooms-katholieke kathedraal van Sydney de uitvaart plaats van de Australische curiekardinaal George Pell. Daarbij worden duizenden gasten verwacht, onder wie veel prominenten uit de politiek en de samenleving. Buiten de kathedraal zal ook worden geprotesteerd door mensen die nog steeds menen dat Pell zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. The Sydney Morning Herald meldt dat de politie ook een demonstratie, onder het motto Pell go to Hell, van de Community Action for Rainbow Rights heeft goedgekeurd.
Kardinaal Pell overleed onverwachts op 10 januari in een Romeins ziekenhuis. Het lichaam van de voormalige aartsbisschop van Sydney ligt thans opgebaard in St Mary’s Cathedral. Gelovigen kunnen tot enkele uren voor de requiemmis afscheid van Pell nemen. Het stoffelijk overschot zal morgen worden bijgezet in de crypte van de zetelkerk.
Aan het hek van de kathedraal werden vandaag gekleurde linten gehangen door een protestgroep die Pell veroordeelt omdat hij tegen abortus, het homohuwelijk en de genderideologie was.
Onder de gasten worden de voormalige Australische premiers John Howard en Tony Abbott verwacht, evenals mediatycoon Rupert Murdoch. De burgemeester van Sydney, premier Anthony Albanese, en de anglicaanse aartsbisschop van Sydney, Kanishka Raffel, zullen daarentegen niet aanwezig zijn. De Australische deelstaten New South Wales en Victoria hadden eerder besloten Pell niet te eren met een staatsbegrafenis.
Als coördinator van het pauselijke Secretariaat voor de Economie was Pell van 2014 tot 2017 een van de machtigste mannen in het Vaticaan.
Pell was de hoogste katholieke geestelijke tot dan toe die werd veroordeeld en gevangen gezet wegens vermeend misbruik. De kardinaal heeft alle aantijgingen altijd ontkend. In 2020 sprak het Australische Hooggerechtshof hem vrij wegens gebrek aan bewijs; hij werd na 400 dagen vrijgelaten. In 2018 had een jury Pell schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van een koorknaap en het molesteren van een ander midden jaren negentig. De veroordeling was echter gebaseerd op slechts één getuigenverklaring. Andere rechtszaken waren in behandeling.
De kardinaal hield in de gevangenis een dagboek bij. Dat werd in drie delen uitgeven door Ignatius Press. Daarin portretteert Pell zichzelf als een christen die om zijn geloof en orthodoxe overtuigingen werd vervolgd. Hij beschuldigt de rechterlijke macht en de media in Australië van eenzijdigheid en vooringenomenheid. Maar ook wijst hij verwijtend naar een aantal prelaten van de Romeinse Curie, die een hekel aan hem hadden omdat hij gedreven de corruptie en de financiële misstanden binnen het Vaticaan aanpakte.