“Ik begrijp er geen reet van wat de regering belangrijk vindt”, aldus theatermaker Wallis de Vries

Tijdens de persconferentie op 25 januari wordt een vraag gesteld over de maatregelen: ‘Stel dat een film duurt tot half 11, dat maakt dan toch eigenlijk niks uit?’ “Rutte heeft letterlijk gezegd, het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het maakt voor de theaters heel veel uit!”, roept theatermaker Sanne Wallis de Vries aan tafel.

“Ik zat te hopen dat er twee dingen niet doorgingen, namelijk om 10 uur alles dicht en de anderhalve meter afstand binnen. Want dat zijn twee factoren, waardoor je nu gewoon rustig kan zeggen dat alles versoepeld is behalve de theaters”, aldus theatermaker Sanne Wallis de Vries over de nieuwe maatregelen. 

Sanne Wallis de Vries

‘Het is geen versoepeling voor theaters’

“De meeste theaters blijven, denk ik, dicht. Het is geen versoepeling voor ons”, vertelt Sanne Wallis de Vries. Dat komt door het tijdstip waarop alles dicht gaat. “Grote producties kunnen überhaupt niet spelen of ze moeten eerder beginnen, wat vaak niet gaat, want dan bereik je je publiek niet.” Ook de anderhalve meter binnen, brengt problemen met zich mee: “Je kunt tot maximaal eenderde van de capaciteit komen. Dat is te weinig voor de theaters, de spelers en het publiek, dus er wordt niks verdiend.”  

Volgens de theatermaker hadden ze dan ook nú moeten inzoomen, want ze hebben de theaters en de horeca laten wachten. Daarmee doelt ze op Rutte die benoemt dat ze zo weinig mogelijk verschil willen tussen verschillende sectoren. “Je kan nu niet meer zeggen, zo weinig mogelijk verschil, want er is een heel belangrijk verschil.” Zo legt ze uit: “Wat er in het theater gebeurt, is aan tijd gebonden. Het heeft een bepaalde tijdsduur.” Ze maakt de vergelijking met een café, daar kun je één pilsje doen. “Er gebeurt iets heel anders, als je inzoomt op de theaters, kun je niet volstaan met: om tien uur dan moet het maar afgelopen zijn.”

 

"Hoe ga je om met kunst en cultuur?"

Het plan voor de toekomst

“Ik geloof dat dit voor de komende zes weken zo gaat zijn”, begint de theatermaker. “Dan is mijn tournee trouwens voorbij, dus dan ga ik helemaal niet meer spelen. Dit was het trouwens, dit was mijn tournee. Ik ben nu gestopt bij deze. Ik ga niet spelen, want er komen te weinig mensen. Even een momentje jongens.” Ze is zichtbaar geëmotioneerd en vervolgt dan: “En dat geldt voor heel veel hè.” 

“Ik bedoel helemaal niet te zeggen dat het voor mij heel erg is”, begint Wallis de Vries, waarna ze uitlegt: “Je moet je afvragen, wat voor land wil je zijn ook in crisis? En hoe ga je om met kunst en cultuur?” De theatermaker noemt de nieuwe maatregelen de zoveelste klap. “We zijn al in de hoek getrapt, we waren al de laatste. Nu is de zoveelste keer gebleken dat ze weigeren in te zoomen op de sector, waar naleving en handhaving helemaal in orde is. Er waren weinig besmettingen, het slaat nergens op.”

“Kunst en cultuur, dat is nu toch wel bewezen, dat hebben we zo verschrikkelijk gemist. Ik zeg niet dat het bovenaan de piramide staat, maar we hebben het heel erg gemist. Ik begrijp er geen reet van wat de regering in dit land belangrijk vindt.” Waaraan ze nog toevoegt: “En ik weet dat het crisis is en wij houden ons aan de regels.” 

Ook Tom-Jan Meeus zat aan tafel. Wil je het hele gesprek zien? Bekijk het hieronder.