31-05-2020
Voor het eerst sinds de lockdown in Italië heeft paus Franciscus zijn zondagse toespraak weer gedaan in het venster van het pauselijk appartement in het Apostolisch Paleis. Wederom kom hij zich rechtstreeks richten tot een groep mensen, in plaats van dat hij zijn boodschap uitsprak voor een tv-camera.

Elke zondag rond het middaguur bidt de paus het Angelus en in de paastijd het Regina Caeli. Deze wordt voorafgegaan door een preekje over de mislezingen van die da. Na het bidden van het Mariale gebed en de bisschoppelijke zegen, heeft hij het doorgaans over actuele zaken en richt hij zich tot diverse groepen pelgrims.

Sinds 8 maart hield Franciscus zijn zondagse toespraak vanwege de coronacrisis in de Bibliotheek van het Apostolisch Paleis. Dit optreden werd rechtstreeks door diverse media uitgezonden. Vanmiddag bad hij het Regina Caeli weer samen met gelovigen op het Sint-Pietersplein. Van een menigte was geen sprake. De meeste aanwezigen hielden voldoende afstand tot elkaar. Het deed de paus zichtbaar goed dat hij contact kon maken met mensen.

Na het Regina Caeli herinnerde Franciscus de gelovigen eraan dat zeven maanden geleden de Amazone-synode werd afgesloten. “Vandaag op het feest van Pinksteren roepen we de Heilige Geest aan om licht en kracht te geven aan de Kerk en de samenleving in het Amazonegebied, die zwaar getroffen is door de pandemie. Velen zijn de geïnfecteerden en de doden, zelfs onder de inheemse volkeren, die bijzonder kwetsbaar zijn. Op voorspraak van Maria, Moeder van Amazonië, bid ik voor de armsten en meest weerlozen van die dierbare regio, maar ook voor de mensen in de hele wereld.”

De paus zei dat het niemand mag ontbreken aan gezondheidszorg. Geen enkele overheid zou moeten bezuinigen op voorzieningen die de volksgezondheid bevorderen. “Zorg voor mensen, die belangrijker zijn dan de economie. Wij mensen zijn de tempel van de Heilige Geest, niet de economie!”

Verder sprak de bisschop van Rome over de Italiaanse Nationale Hulpdag, een themadag die in het teken staat van de solidariteit met de zieke medemens. “Ik denk met dankbaarheid en bewondering aan al diegenen die, door de zieken in deze pandemie te steunen, hun leven hebben gegeven. We bidden in stilte voor de artsen, vrijwilligers, verpleegkundigen, alle gezondheidswerkers en velen die in deze periode hun leven hebben gegeven.”

Tot slot zei de paus: “Ik wens iedereen een gelukkige Pinksterzondag. We hebben het licht en de kracht van de Heilige Geest zo hard nodig! De Kerk heeft het nodig om samen en moedig te wandelen en te getuigen van het Evangelie. En de hele menselijke familie heeft het nodig, om uit deze crisis te komen, meer verenigd en niet langer verdeeld. U weet dat sinds deze crisis niets niet meer hetzelfde is als voorheen: men komt er beter of slechter uit. Dat we de moed hebben om te veranderen, om beter te zijn, om beter te zijn dan voorheen en om de samenleving na de crisis van deze pandemie positief op te bouwen. Alstublieft, vergeet niet voor mij t bidden. Ik wens u een goed middagmaal toe en tot zien, hier op het plein.”