25-07-2020

De regering van Turkije is niet te spreken over de kritiek die Griekenland heeft geuit op de beslissing om de Hagia Sophia in Istanbul terug te veranderen in een moskee.

Vrijdag, de dag dat er voor het eerst weer een islamitische gebedsdienst werd gehouden in de Hagia Sophia, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis dat deze verandering “geen demonstratie van macht is, maar een teken van zwakte”.

Die reactie “toont weer eens de Griekse vijandigheid jegens de islam en Turkije”, aldus een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Griekse regering en het Griekse parlement maken zich volgens hem schuldig aan “provocatie door middel van vijandige verklaringen”.

Aan de eerste islamitische dienst in de Hagia Sophia sinds 1934 werd vrijdag deelgenomen door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die de terugverandering in een moskee kortgeleden aankondigde. Hij reciteerde een vers uit de Koran. In de seculiere Republiek Turkije is nog nooit zo de officiële scheiding tussen staat en religie veronachtzaamd. 

De primaat van de Orthodoxe Kerk in Griekenland, aartsbisschop Ieronymos van Athene, sprak vrijdag van een “goddeloze daad van ontheiliging” van de voormalige kathedraal en noemde deze dag “een dag van rouw voor het hele christendom”. 

De kerk uit de zesde eeuw wordt door veel christenen nog steeds als een christelijk godshuis beschouwd.