Met ingang van 1 januari 2021 stopt KRO-NCRV met het ministerie van Gehandicaptenzaken in haar huidige vorm. Wel blijft minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink (35) aan de omroep verbonden als adviseur Inclusie. In zijn nieuwe functie zal hij KRO-NCRV en de NPO adviseren hoe ze inclusiever kunnen worden in hun organisatie en in hun programma’s. Onder meer met ‘de koffer van Rick’, een online database van mensen met een expertise/talent, die ook een beperking hebben.

Rick Brink werd in juni 2019 in een live-show op NPO 1 verkozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken van ons land. Het door KRO-NCRV opgezette ministerie komt op voor de belangen van 1,8 miljoen mensen met een beperking. In de afgelopen anderhalf jaar heeft het ministerie diverse thema’s op de kaart gezet, zoals de noodzaak voor meer inclusieve speeltuinen, meer stageplekken voor studenten met een beperking en meer zichtbaarheid van mensen met een beperking in de media. Sinds het uitbreken van de corona-crisis begin dit jaar heeft Rick Brink zich gericht op de gevolgen van de maatregelen voor de positie van mensen met een beperking bij bijvoorbeeld de openstelling van supermarkten, de toegankelijkheid van de corona-informatie en persconferenties door het kabinet of de mondkapjesplicht.

We zijn enorm trots op de grote impact die Rick als minister van Gehandicaptenzaken heeft als het gaat om een inclusiever Nederland.

Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV

Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV: “KRO-NCRV heeft met het ministerie van Gehandicaptenzaken haar nek uitgestoken. Want nog nooit eerder heeft een publieke omroep op zo’n manier een maatschappelijk probleem op de kaart gezet. We zijn enorm trots op de grote impact die Rick als minister van Gehandicaptenzaken heeft als het gaat om een inclusiever Nederland. Ik ben er trots op dat hij aan KRO-NCRV blijft verbonden en zo de NPO, omroepen en programmamakers gaat helpen om de organisaties en de programma’s meer inclusief te maken.”

Naast zijn functie als adviseur Inclusie bij KRO-NCRV wordt Rick Brink per 1 januari Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat (SWOM), die ‘young professionals’ met een arbeidsbeperking begeleidt bij het vinden van een volwaardige functie.

Ik heb met mijn ministerie bij de landelijke politiek en in de media talloze keren het onderwerp ‘gehandicaptenzaken’ op de kaart kunnen zetten.

Rick Brink

Rick Brink: “De afgelopen anderhalf jaar heb ik met enorm veel plezier en enthousiasme dit ministerschap bij KRO-NCRV mogen bekleden. Ik heb met mijn ministerie bij de landelijke politiek en in de media talloze keren het onderwerp ‘gehandicaptenzaken’ op de kaart kunnen zetten. En dat bleek vaak hard nodig te zijn, we zien dat mensen met een beperking te vaak achter in de rij staan. In mijn nieuwe functie bij KRO-NCRV en bij SWOM ga ik me richten op twee onderwerpen die me enorm na aan het hart liggen: zorgen dat mensen met een beperking meer zichtbaar worden in de media en ervoor zorgen dat studenten met een beperking beter hun weg op de arbeidsmarkt weten te vinden.”