14-05-2020
Het is precies tachtig jaar geleden dat de Luftwaffe op bevel van Adolf Hitler het centrum van Rotterdam platgooide. Het bombardement is vandaag met een kleinschalige ceremonie op afstand en verspreid door de stad herdacht.

De jaarlijkse herdenking was dit jaar vanwege de geldende coronamaatregelen niet openbaar, maar wel live te volgen via RTV Rijnmond.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb legde vanochtend een krans bij het monument De Verwoeste Stad op Plein 1940, dat herinnert aan het bombardement. Dat plein was leeg, in tegenstelling tot de herdenkingen van voorgaande jaren. Ook las de Rotterdamse burgemeester vanuit zijn werkkamer in het stadhuis een gedicht voor dat Maria van Gurp hem stuurde. Zij schreef het gedicht voor haar schoonvader Nico van Dinter, die het bombardement als 4-jarige meemaakte. 

Na het taptoesignaal vanaf de Van Ghentkazerne volgden twee minuten stilte. Om 13.27 uur, het tijdstip waarop 80 jaar geleden de bommen vielen, luidden op dertig plekken in Rotterdam de kerkklokken. Vanuit een eveneens lege Laurenskerk sprak predikant Harold Schorren een gedachtenisrede- en gebed uit en droeg stadsdichter Dean Bowen een gedicht voor. Ook Rotterdamse schoolkinderen droegen via een videocompilatie gezamenlijk een gedicht voor.

Stadshistoricus en directeur van Museum Rotterdam Paul van de Laar hield vanuit het museum een lezing over het bombardement, dat plaatsvond op 14 mei 1940. “158 brisantbommen vernietigden de binnenstad. Het bombardement duurde van 13.27 uur tot 13.40 uur. 850 inwoners werden gedood, 258 hectare verwoest en bijna 80.000 mensen verloren hun huis”, aldus Van de Laar.

In het kader van een speciale herdenking bracht bisschop Hans van den Hende eergisteren een bezoek aan Rotterdam-Zuid. Daar is in de kerk van de Heilige-Kruisvinding de gedenkplaat te vinden met de namen van de slachtoffers van het bombardement op het Noordereiland, en ook het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes dat gespaard bleef. Ook deze herdenking had vanwege het coronavirus een uiterst sober karakter.

De verwoeste kerk op het Noordereiland werd destijds niet herbouwd. Het beeld van Maria van Lourdes kreeg een ereplaats in de nabijgelegen kerk van de HH. Martelaren van Gorcum aan het Stieltjesplein. Toen deze kerk werd gesloten en gesloopt in 1976, kregen het Mariabeeld en de gedenkplaat met de namen van de slachtoffers een nieuwe plaats in de kerk van de Heilige-Kruisvinding.

De gedenkplaat houdt de namen van de slachtoffers in herinnering en roept op om voor hen te bidden. Op uitnodiging van de parochie bezocht de bisschop van Rotterdam het bescheiden monument en stak een kaarsje aan bij het bewaard gebleven Mariabeeld, dat in de volksmond ‘het wonder van het Noordereiland’ wordt genoemd.