Amsterdam, 30 juni 2023 – De grootste Nederlandse kerkgenootschappen hebben gisteravond hun excuses gemaakt voor hun rol in de tijd van de slavernij in de vorm van een schuldbelijdenis. “Dus in de kerkelijke taal”, zoals algemeen secretaris Christien Crouwel van de Raad van Kerken het uitdrukte tijdens een herdenkingsdienst voor de afschaffing van de slavernij, in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
De kerken vinden dat zij hebben bijgedragen aan het in stand houden van de slavernij, dat zij niet opgekomen zijn voor rechtvaardigheid en voor de vrijheid van anderen en dat ook de kerken hebben deelgenomen aan de slavernij door uitbuiting van tot slaaf gemaakte mensen. Ook tegenwoordig slagen de kerken er onvoldoende in om werkelijk inclusieve gemeenschappen te zijn en op te staan tegen racisme en discriminatie, aldus scriba René de Reuver van Protestantse Kerk in Nederland.
Voorgangers Rosaliene Isräel, predikant van de Protestantse Kerk Amsterdam, en Duncan Wielzen van het rooms-katholieke bisdom Rotterdam benadrukten dat het slavernijverleden nog steeds merkbaar is in de huidige samenleving.
“Jonge mensen van kleur die moeilijk aan werk kunnen komen en die de discotheek niet in mogen, kinderen van niet-westerse ouders die een lager schooladvies krijgen dan hun witte klasgenootjes”, zei Wielzen.
“Het gruwelijke verleden en de rol van de kerk daarin werkt door in racisme en ongelijkheid vandaag. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en dat gaat veel verder en dieper dan excuses aanbieden en vragen of het nu weer oké is”, aldus Israël.
De kerken beloven zich in te zetten voor hulp bij de verwerking van het verleden. Daar zijn zij volgens de Raad van Kerken tot nu toe in tekortgeschoten. Een nieuwe generatie moet volgens Wielzen opgroeien met kennis van het gedeelde slavernijverleden. En weten dat dit verleden ook nu nog leed met zich meebrengt voor witte en zwarte mensen. “Dat is een verplichting voor nu en in de toekomst.”