In de tweede aflevering van X-Y-SEX gaat Robbert met Nicolaas Veul in gesprek en gaan zij samen de straat op om voorbijgangers te vragen wat zij vinden van ‘homo zijn’. Dat levert ontroerende en schokkende reacties op.

Robbert en Nicolaas gaan in gesprek over hoe het is om homo te zijn. Nicolaas verwerkt deze inspiratie in een straatinterview over zijn seksualiteit, coming out en mentale gezondheid. De reacties zijn wisselend. 

Bekijk de aflevering op YouTube

Voorlichting

Goede voorlichting rondom LHBTIQ+-onderwerpen ontbreekt vaak voor jongeren. Niet alleen ouders spelen daar een rol in, ook middelbare scholen kunnen hier aan bijdragen. Uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, in 2019 komt duidelijk naar voren dat jongeren op hun middelbare school informatie missen over seksuele- en genderdiversiteit. Het onderwerp wordt op school benoemd, maar meestal alleen oppervlakkig. Jongeren vinden bijvoorbeeld dat gender- en seksuele diversiteit ook bij onderwerpen als hoe seks werkt aan bod moet komen. KRO-NCRV, Rutgers en Soa Aids Nederland voegen de serie X-Y-SEX daarom ook toe aan het lesaanbod voor gebruik in het middelbaar onderwijs, via seksuelevorming.nl. Daarnaast komt KRO-NCRV ook met een aparte publiekscampagne gericht op middelbare scholieren om de acceptatie van LHBTIQ+’ers te bevorderen.

X-Y-SEX

Veel jongeren zijn tijdens de middelbareschooltijd hun seksuele en genderidentiteit aan het ontdekken, maar krijgen hier geen goede voorlichting over. Hierin brengt KRO-NCRV verandering met de YouTube-serie X-Y-SEX. Presentator Robbert Rodenburg vraagt in X-Y-SEX bekende LHBTIQ+’ers om een persoonlijke en unieke seksuele voorlichting te maken: op maat gemaakte voorlichting en inspiratie die zij zelf gemist hebben. Openhartig, eerlijk en herkenbaar voor jongeren die hun eigen identiteit willen ontdekken. De serie X-Y-SEX is vanaf vrijdag 23 juli, elke vrijdag om 15.00 uur te zien bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.

#liefdeisvooriedereen

De online YouTube-serie is onderdeel van de campagne van KRO-NCRV ‘Liefde is voor iedereen’. Sinds donderdag 29 juli verlicht KRO-NCRV de Westerkerk in Amsterdam, gelegen naast het Homomonument, in regenboogkleuren om daarmee de boodschap #liefdeisvooriedereen te verspreiden. Want liefde is voor iedereen. Van donderdag 29 juli t/m zondag 8 augustus wordt de Westerkerk in Amsterdam verlicht en maken radioprogramma’s zoals De Wild in de middag, de Staat van Stasse en Volgspot een live-uitzending vanuit de kerk in hartje Amsterdam. Ook staat overige  programmering van KRO-NCRV online, op tv, radio en social media t/m 8 augustus in het teken van deze boodschap.

X-Y-SEX, vanaf vrijdag 23 juli om 15.00 uur te zien bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.