Veel gemeenten hebben de schuldhulpverlening voor zelfstandig ondernemers niet of onvoldoende op orde. Dat blijkt uit een inventarisatie van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) onder 150 gemeenten. Bij bijna tweederde van die gemeenten is de hulpverlening onduidelijk of niet aanwezig, waardoor deze ondernemers buiten de boot vallen.

Zelfstandig ondernemers hebben recht op schuldhulpverlening. Dat wordt in de gewijzigde Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening die per 1 januari is ingegaan, nog eens duidelijk benoemd. Maar in de praktijk blijkt niet elke gemeente daar aan te voldoen op voorbereid. Pointer inventariseerde de beleidsplannen en websites van 150 gemeenten. Bij bijna tweederde van de gemeenten is het onduidelijk hoe de schuldhulpverlening wordt geregeld, bestaat deze niet, of worden ondernemers nog steeds nadrukkelijk geweigerd in de schuldhulpverlening.

Gewoon pech

Door de coronacrisis is de verwachting dat het aantal ondernemers dat straks in de schulden zit sterk gaat toenemen. De NVVK (vereniging voor schuldhulpverlening) verwacht dat dit jaar bijna 65.000 ondernemers in financiële problemen komen. Jacqueline Zuidweg is directeur van Zuidweg & Partners en helpt met haar bedrijf ondernemers met schulden in 140 gemeenten. Ook zij ziet dat het lang niet overal geregeld is: “In tweederde van de Nederlandse gemeenten heb je gewoon pech”. Ze wijt dit vooral aan een kennisgebrek bij gemeenten. “Het gaat veel te traag. Helemaal in deze coronacrisis hadden er al veel meer stappen gemaakt moeten worden.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft in een reactie aan dat het “onacceptabel” is dat ondernemers niet goed worden geholpen. “Wij gaan gemeenten hierop aanspreken en gemeenteraden moeten colleges aanspreken.”

Lees verder op Pointer.kro-ncrv.nl

Het recent gelanceerde platform Pointer van KRO-NCRV besteedt de komende dagen aandacht aan de schuldenproblematiek in Nederland:

●     Zondag 10 januari om 19.00 op NPO Radio 1: Schuldenproblematiek in Nederland.

●     Maandag 11 januari om 22:20 op NPO 2: Schulden in tijden van corona, over zzp’ers in de     problemen.

●     Op www.pointer.nl ervaren bezoekers digitaal hoe het is om in een schuldhulptraject te zitten.