Hoe kan Sint-Maarten ons nog steeds inspireren?

Deze week vraagt Jacobine Geel zich af: Hoe kan Sint-Maarten ons nog steeds inspireren?

Op 11 november vieren veel mensen in Nederland Sint-Maarten. De heilige Martinus was soldaat en scheurde zijn mantel – zijn enige bezit – in tweeën om te delen met een bedelaar. Traditioneel gezien is Sint-Maarten daarom het feest van het delen, van hulp bieden, van omzien naar elkaar.

Voor Jacobine Geel is dit feest de aanleiding om te praten met drie gasten die elk op hun eigen manier in de voetsporen van de heilige Sint-Maarten treden.

Merel van Vroonhoven
Merel van Vroonhoven
Sander de Kramer
Sander de Kramer

Zo is Merel van Vroonhoven te gast. Van Vroonhoven werkte als topvrouw bij ING en NS. Onlangs gooide ze het roer volledig om en werd lerares op een basisschool. Hier ervoer ze hoe waardevol het is om van betekenis te kunnen zijn in het leven van kinderen.

Ook spreekt Jacobine met journalist Sander de Kramer. Een helpende hand bieden werd hem naar eigen zeggen met de paplepel ingegoten. Hij zet zich al jaren in voor onder meer daklozen en kansarme kinderen in Afrika. Voor zijn inzet won hij vorig jaar de prestigieuze Four Freedoms Award. Hoe is hij zelf een rijker mens geworden door zich in te zetten voor anderen, en waar vindt hij inspiratie?

Rosaliene Israël
Rosaliene Israël
Cor Bakker & Lenette van Dongen
Cor Bakker & Lenette van Dongen

Scriba Rosaliene Israël vertelt in deze aflevering over de bijzondere woonplaats waar ze twintig jaar heeft gewoond. Samen met haar gezin woonde ze in een leefgemeenschap, midden op de Wallen in Amsterdam. Hoe waardevol kan dat zijn, je woonplaats delen?

Lenette van Dongen en Cor Bakker sluiten deze aflevering af met het prachtige I'll be waiting, een lied over je hand uitsteken naar een ander.