In Jacobine op 2 deze week de vragen: Hoe komt de kerk in het reine met het slavernijverleden en hoe kon het christelijke geloof deze ontmenselijking zo in de hand werken?

Wetenschappers gaan de komende jaren grootschalig onderzoek verrichten naar de betrokkenheid van kerken bij slavernij. Met de Bijbel in de hand werd slavenhandel geruime tijd goed gepraat door kerkelijke leiders. Met 2023 op komst, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, hoopt de Protestantse Kerk in Nederland lessen uit het verleden te trekken.

In een nieuwe Jacobine op 2 neemt Jacobine Geel een voorschot op dit onderzoek en vraagt ze zich af: Hoe komt de kerk in het reine met dit verleden en hoe kon het christelijke geloof deze ontmenselijking zo in de hand werken?

Glenn Helberg
Martijn Stoutjesdijk

Met psychiater Glenn Helberg bespreekt Jacobine hoe hij naar het besmette verleden van de kerk kijkt, waarbij zijn voorouders als tot slaaf gemaakten bij betrokken waren. Hoe werkt het slavernijverleden vandaag de dag door in nieuwe generaties?

Martijn Stoutjesdijk is één van de onderzoekers die de rol van de kerk in het slavernijverleden gaat onderzoeken. Hoe gaan ze dit aanpakken en waar gaat dit onderzoek toe leiden?

Mpho Tutu
Mpho Tutu

De Zuid-Afrikaanse priester Mpho Tutu, dochter van voormalig aartsbisschop Desmond Tutu, komt met rake observaties en bespreekt met Jacobine welke rituelen er nodig zijn om heling te brengen binnen de kerk.

Deze aflevering van Jacobine op 2 wordt afgesloten met een muzikale bijdrage van Stef Bos.