Om daarachter te komen spreekt Jacobine Geel met drie mensen die besloten een soberder leven te leiden. Waarom hebben zij deze keuze gemaakt en wat heeft het hen gebracht?

Veertigdagentijd

Het is veertigdagentijd: een periode van vasten en bezinning in voorbereiding op Pasen. De veertigdagentijd begint op Aswoensdag en eindigt op Stille Zaterdag. Mensen geven elk op hun eigen manier invulling aan deze tijd: veertig dagen geen vlees eten, geen alcohol drinken of geen sociale media gebruiken.

Deze belangrijke periode in het kerkelijk jaar was voor Jacobine reden genoeg om te praten met drie mensen die niet alleen in de veertigdagentijd een sober leven leiden, maar ervoor hebben gekozen om hun hele leven te versoberen. Welke keuzes hebben zij gemaakt en wat brengt versobering hen? En waarom zou je nu sober willen leven, nu we al zo weinig mogen en kunnen?

Jacobine op 2
Jacobine op 2

Stoppen met drank

Schrijver Erik Jan Harmens stopte een aantal jaar geleden met drinken. Toen hij merkte dat hij veel te veel dronk, besloot hij radicaal te stoppen. ‘Ik denk dat het heel mooi kan zijn om je rug naar die overvloed te keren, het tegenovergestelde te doen. Dat we ook de schoonheid in leren zien van minder, in plaats van altijd maar meer.’

Kloosterleven

Thomas Quartier is benedictijner monnik. Hij woont in de Abdij Keizersberg in Leuven. Het kloosterleven is per definitie een sober leven. Hoe kijkt hij aan tegen deze bijzondere veertigdagentijd tijdens de coronacrisis?

Jacobine op 2
Jacobine op 2

Tiny house

Marjolein Jonker is de eerste Nederlander die introk in een Tiny House. Een, zoals de naam al zegt, klein huisje. Door de beperkte ruimte, stimuleert een tiny house om minimalistischer te leven. ‘Het is goed om te laten zien dat het ook anders kan. Even bewust te zijn en stil te staan: wat hebben we écht nodig?’

Deze uitzending wordt afgesloten door een bijdrage van Leoni Jansen, Izaline Calister en Thijs Borsten.
Beluister het nummer hier: