Sofia en Najoua Sabbar mochten er niet zijn

In De verwondering zomerdromers kruipt Annemiek op bed bij Sofia en Najoua Sabbar. Waar droom je van als tien jaar in een vochtige kelderbox hebt gewoond?

De zusjes Sofia (25) en Najoua (21) Sabbar wonen bijna hun hele leven als ongedocumenteerden in Amsterdam. Sofia is vier en Najoua nog een baby als hun moeder haar gewelddadige man in Marokko ontvlucht. Via Spanje komen ze in 2003 in Amsterdam terecht. Hun moeder vraagt geen verblijfsvergunning aan en kiest voor een leven in de illegaliteit. Het betekent een leven van onrust, onzekerheid en onbestemde angst. Pas als ze ouder zijn, beseffen ze de reden: ze hebben geen papieren. Najoua: “Het woord illegaal zegt het eigenlijk al: je mag er niet zijn, dit doet onbewust heel veel met je. Het wordt een deel van je identiteit.”

Sofia en Najoua Sabbar
Sofia en Najoua Sabbar

Sinds enkele maanden weten de zusjes dat ze in Nederland mogen blijven. Daardoor kunnen ze nu eindelijk onderdeel uitmaken van de samenleving en lotgenoten helpen. Sofia: “we zijn heel dankbaar met de personen die we nu zijn. En als wij door dat stukje narigheid andere mensen kunnen helpen, so be it!

Bekijk hier de aflevering