20-11-2019
Bij archeologisch onderzoek onder de Sint-Baafskathedraal in Gent zijn begin november al 800 volledige skeletten opgegraven. Nu blijkt er nog meer in de ondergrond te zitten. De archeologen vonden sporen uit de Romeinse Tijd, de IJzertijd en zelfs de Bronstijd. Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT vandaag.
Volgens archeoloog Janiek De Gryse van de Universiteit Gent gaat het om een onverwachte en spectaculaire ontdekking.
“Onder het niveau van het kerkhof zaten redelijk wat goed bewaarde sporen uit de Romeinse Periode. Het gaat over landbouwpakketten en over sporen van houten gebouwen uit de eerste en tweede eeuw na Christus. Eigenlijk is dat heel uniek omdat er in het centrum van Gent erg weinig sporen uit die periode bewaard zijn. Dat maakt deze locatie uniek voor de Gentse binnenstad”, zei De Gryse op Radio 2.
Onder de laag van de Romeinse Tijd zaten ook nog relatief goed bewaarde lagen uit de Bronstijd en de IJzertijd. “Nu moeten we alle puzzelstukjes leggen. Bedoeling is bijvoorbeeld dat we te weten komen wat de mensen toen verbouwden en aten en hoe ze woonden. Ik denk dat ons werk een heel belangrijke aanvulling zal zijn voor de geschiedenis van Gent”, aldus de Gentse archeoloog.