19-12-2019

Radboud-sterrenkundige Heino Falcke heeft van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap twee ton gekregen voor het versterken van wetenschapscommunicatie. Dat geld gaat hij gebruiken voor een 360° VR-film, visuals voor jongeren en juniorcolleges. Dat meldt de persdienst van de katholieke Radboud Universiteit Nijmegen. 

“Hiermee stelt het ministerie ons in staat onze verwondering en nieuwsgierigheid breed te delen met de samenleving en jong en oud te inspireren met fundamenteel onderzoek, zoals de eerste foto van de schaduw van een zwart gat”, zegt prof. Falcke. “Wij hopen zo de jonge onderzoekers van morgen aan te spreken en de Nederlandse bijdrage internationaal op de kaart zetten.”

De 360° VR (virtual reality)-film Black Hole the First Picture, een productie in samenwerking met het bedrijf Mirage 3D in Den Haag, zal volgend jaar te zien zijn over de hele wereld in Full Dome Planeteria zoals in Berlijn, Tokyo en New York. 

De film vertelt in 25 minuten het verhaal van twee jonge sterrenkundigen die deelnemen aan de missie om de eerste foto van de schaduw van een zwart gat te maken. Een simulatiefilm van een zwart gat, gemaakt door Radboud-promovendus Jordy Davelaar speelt daarin een centrale rol. De simulatie is opgesteld op basis van de meest recente wetenschappelijke kennis. Eventuele opbrengsten van de film zal prof. Falcke opnieuw inzetten voor het versterken van wetenschapscommunicatie.

Om kinderen unieke kennis en inspiratie te bieden wordt het filmmateriaal ook beschikbaar gesteld voor educatieve doeleinden, bijvoorbeeld voor mobiele planetaria, aldus Ru.nl.

Heino Falcke wordt genoemd in de kerstboodschap van bisschop Gerard de Korte van ‘s-Hertogenbosch, die dit jaar de titel ‘In verwondering verbonden’ draagt. De bisschop zegt dat hij werd geïnspireerd door een recente grote stap voorwaarts in de sterrenkunde: de eerste foto van een zwart gat. 

“De man achter de eerste foto van een zwart gat is de sterrenkundige Heino Falcke. Met een beetje trots zeg ik dat hij verbonden is aan ‘onze’ Radbouduniversiteit, de Katholieke Universiteit van Nijmegen”, schrijft de Bossche bisschop.

“Falcke is niet alleen een eminent astrofysicus maar ook een christen. In een interview in het Duitse opinieweekblad Der Spiegel zegt Falcke dat er tussen geloof en wetenschap meer parallellen bestaan dan menigeen denkt. Beiden zoeken naar de grond van alles. In een ander interview vertelt hij dat hij als jongen van 14 op een morgen wakker werd en wist: God bestaat; God is liefde, onbegrensde liefde. Het geloof is voor hem een houvast. De grond waarop hij staat. Als astrofysicus is hij dagelijks verwonderd bij de studie van het immense heelal. Onze onmetelijke werkelijkheid als bron van verwondering. En voor hem is God, als Degene die niet geschapen is, het begin en het einde. God als Schepper en Voltooier. Ook voor een gelovig christen is de mens in ons immense heelal uitermate nietig en fragiel”, aldus monseigneur De Korte.