'Ik maak me heel erg zorgen dat we richting een wereld gaan waarin we jongeren het gevoel geven dat ze nog niet goed genoeg zijn. En ik denk dat we juist een wereld willen waarin jongeren trots kunnen zijn op wat ze al wel zijn.' Dat zegt psycholoog Thijs Launspach bij Spraakmakers.

Het radioprogramma was te gast in Den Haag, bij één van de scholen van het ROC Mondriaan. Hier werd het startschot van de campagne #Goed Genoeg! van Jongerenorganisatie Young Impact. Want de prestatiedruk onder jongeren moet omlaag. Iets wat naadloos aansluit bij ons project van de Minister van Oplossingen, waarin Spraakmakers onderzoekt wat mbo-scholieren nodig hebben om zich beter te voelen.

We moeten met elkaar nadenken wat goed genoeg is, vindt Wendy Kakebeeke van Young Impact. 'Want voor iedereen ligt natuurlijk die lat anders en voor iedereen ligt een grens ook anders.' Het klaslokaal is wat haar betreft dé plek voor dat gesprek. Dáár moet het gesprek plaatsvinden, want het ligt niet alleen aan de jongeren, zegt ze, maar aan een hele hoop verschillende factoren.

Er moet iets gebeuren

Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. Daarom organiseren Kakebeeke en haar team woensdag deze themadag op het Mondriaan. En daarom is het verbeteren van de gemoedstoestand van mbo’ers ook het nieuwe project van KRO-NCRV’s minister van Oplossingen, Nienke Meijer. 

Zij noemt het 'een van de grootste problemen die er zijn' op dit moment. '15% van alle jongeren heeft last van psychische problemen en met name mbo'ers staan voor grote problemen. Maar ze staan ook voor de grote oplossingen die we met z'n allen nodig hebben. Deze problemen hebben we met elkaar veroorzaakt. Dus ik vind ook dat we dit met elkaar moet oplossen.'

Druk komt van alle kanten

Dat onderschrijft psycholoog Thijs Launspach. Ja, druk is van alle tijden, maar vandaag de dag is er toch iets bijzonders aan de hand, signaleert hij. 'Wat wel heel erg kenmerkend is aan deze specifieke groep jongeren, is dat de druk van alle kanten komt: school, sport, social media.' Het kan soms om hele 'idiote verwachtingen' gaan. 'Dus ook het idee dat je niet meetelt als je geen elektrische fiets hebt of als je niet met vijf vrienden elke maand op Ibiza zit bijvoorbeeld.'

Denk mee over de oplossing

Ja, druk is van alle tijden, maar nu is er toch iets bijzonders aan de hand

Thijs Launspach

Dat van die verwachtingen herkent presentator Klaas van Kruistum, die voor Young Impact veel op scholen komt om onder andere te praten over 'uit je comfortzone stappen.' 'Die peer pressure, die is onwijs aanwezig.'

'Ik maak me zorgen'

Launspach is er bezorgd over. 'Ik maak me als psycholoog een heel erg zorgen dat we richting een wereld gaan waarin we jongeren vooral het gevoel geven dat ze nog niet goed genoeg zijn. En ik denk dat we juist een wereld willen waarin jongeren trots kunnen zijn op wat ze al wel zijn. Ja, en dat is iets dat we al heel vroeg moeten trainen denk ik.'

Dat kan al heel klein. “En een van de tips die we geven is elkaar een compliment geven. Eigenlijk zeg je: jij bent goed genoeg zoals je bent. Dat lijkt klein, maar dat kan ook echt het verschil maken voor de ander en voor jezelf.”

Minister van Oplossingen

Dat mbo'ers weer beter in hun vel zitten, dat is het doel van een nieuwe campagne van de minister van Oplossingen, een initiatief van Spraakmakers. Nienke Meijer vertolkt deze rol; ze is aangedragen door de luisteraars van ons radioprogramma. Meijer is in het dagelijks leven bestuurder en toezichthouder.

Als minister van Oplossingen pakt ze samen met de redactie grote maatschappelijke problemen aan met concrete en uitvoerbare oplossingen. Zoals nu de mentale gesteldheid van mbo-studenten. Komende maanden zul je regelmatig thema-uitzendingen en interviews over dit onderwerp horen. 

Heb jij ideeën die kunnen bijdragen aan de oplossing? Mail ze naar spraakmakers@kro-ncrv.nl o.v.v. minister van Oplossingen.