Hilversum, 13 mei - Negenenveertig medewerkers van de Vaticaanse Musea dreigen met een rechtszaak tegen hun werkgever het Vaticaan. Dit vanwege de in hun ogen slechte werkomstandigheden. Het zou gaan om 47 suppoosten, een restaurator en een medewerker van de boekhandel van het museum.  

De boze werknemers hebben een petitie gestuurd naar het ‘Governatorato’ van het Vaticaan, het orgaan dat in naam van de paus Vaticaanstad bestuurt. Ze klagen hierin de regels aan die er volgens hen voor zorgen dat “arbeidsomstandigheden de waardigheid en gezondheid van elke werknemer ondermijnen”, zegt advocaat Laura Sgrò, die hen vertegenwoordigt.  

Vakbonden zijn niet toegestaan 

Tot die regels behoren onder meer extra werkuren tegen lagere tarieven en onvoldoende gezondheids- en veiligheidsvoorzieningen, aldus Sgrò. “Werknemers hebben pas tot deze actie besloten nadat al hun eisen en verzoeken gedurende jaren onbeantwoord bleven”, zegt ze. Vakbonden zijn niet toegestaan ​​in Vaticaanstad. 

Het nieuws over de arbeidsonrust in het ‘Museum van de paus’ werd zondag voort het eerst gebracht door het Italiaanse dagblad Corriere della Sera. De directeur van de Vaticaanse Musea, Barbara Jatta, heeft nog niet gereageerd op de arbeidsonrust.  

De 49 werknemers, op een totaal van ongeveer 700 mensen die werkzaam zijn bij de Vaticaanse Musea, zijn allemaal Italiaanse staatsburgers en werken al vele jaren voor het Vaticaan. ‘De paus praat over rechten, maar wij worden hier eenvoudigweg als goederen beschouwd’, stellen de werknemers. 

Sixtijnse Kapel 

De Vaticaanse Musea, samen met het Louvre in Parijs en het British Museum in Londen een van de best bezochte musea ter wereld, hebben een kunstcollectie van onschatbare waarde, waaronder de beroemde Sixtijnse Kapel.  

De petitie vertegenwoordigt de eerste formele stap in een bemiddelingsproces dat wordt voorgeschreven door de arbeidswetgeving van het Vaticaan. Als de verzoeningsprocedure mislukt, kan de zaak voor een Vaticaanse rechtbank worden gebracht. 

Sgrò voegt eraan toe dat, vanwege het ontbreken van verlofregelingen in de arbeidswetgeving van het Vaticaan, werknemers die tijdens de COVID-19-pandemie thuis moesten blijven vanwege de sluiting van de Vaticaanse Musea, nu wordt gevraagd de salarissen terug te betalen die zij in die periode hebben ontvangen.