21-05-2020
De Templetonprijs gaat dit jaar naar de Amerikaanse arts en geneticus Francis Collins. Dat heeft de John Templeton Foundation woensdag bekendgemaakt.
De Templetonprijs wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt aan personen die op uitzonderlijke wijze bijdragen aan het bevestigen van de spirituele dimensie van het leven, door hun inzicht, een ontdekking die ze deden of door hun praktische werken.
Francis Collins (70) is de directeur van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Hij gaf leiding aan het Human Genome Project, dat in 2003 succesvol werd afgesloten. “Gedurende zijn loopbaan heeft hij gepleit voor de integratie van geloof en rede”, aldus de Templeton-stichting.
Aan de prijs is een geldbedrag verbonden ter waarde van ongeveer 1,2 miljoen euro. Later dit jaar zal de uitreiking plaatsvinden. Wanneer is nog niet bekend. Vanwege de coronacrisis zal dat gebeuren tijdens een virtuele plechtigheid.
Collins was als student atheïst, maar verloor in zijn eerste jaren als professional zijn weerstand tegen godsgeloof. Uiteindelijk bekeerde hij zich tot Christus. Hij was achtereenvolgens lid van diverse protestantse kerken, maar rekent zich niet langer tot één denominatie.
Naast zijn werk als geneticus schreef hij een aantal boeken over wetenschap, geneeskunde en religie, waaronder de bestseller The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief.
Voordat Collins directeur van de NIH werd, richtte hij de Stichting BioLogos op. Deze heeft tot doel de bevordering van het discours over de relatie tussen wetenschap en religie. Ook wordt het standpunt verdedigd dat het christelijk geloof kan worden verzoend met de evolutieleer. Collins zelf is fel anticreationist en heeft ook ernstige bezwaren tegen de Intelligent Design-theorie.
In 2009 werd Collins door paus Benedictus XVI benoemd tot lid van de Pontificale Academie van Wetenschappen.
In een verklaring zegt Collins als laureaat op Templetonprize.org: “Terwijl ik dit schrijf, wordt bijna elk moment dat ik wakker ben, verteerd door de inspanning om behandelingen en een vaccin te vinden voor COVID-19. De elegante complexiteit van de menselijke biologie creëert in mij voortdurend een gevoel van ontzag. Toch treur ik om het leed en de dood die ik overal zie, en soms geef ik toe dat ik word overvallen door twijfels over hoe een liefhebbende God zulke tragedies zou toestaan. Maar dan herinner ik me dat de God, die aan het kruis hing, innig vertrouwd is met het lijden. Ik leer steeds opnieuw dat God nooit vrijheid van lijden heeft beloofd, maar wel dat Hij ‘onze toevlucht en kracht’ is, ‘een zeer aanwezige hulp in moeilijke tijden’ (Psalm 46).”
Eerdere Templetonlaureaten waren: de Braziliaanse natuurkundige en astronoom Marcelo Gleiser (2019), koning Abdullah II van Jordanië (2018) en de Amerikaanse filosoof Alvin Plantinga (2017).