Petrus in het land gaat deze week langs bij de Protestantse gemeente Terschelling, waar we aanhaken bij de derde editie van het Inspiratiefestival.

Op Terschelling worden we welkom geheten door predikant Mathilde de Graaff. Zij is al ruim twintig jaar predikant op het eiland en sinds een paar jaar festivalcoördinator voor het inspiratiefestival. Een weekend lang genieten gasten vanuit het hele land van een eiland dat bol staat van de activiteiten. Het doel van het festival is om gelovigen te inspireren, om vervolgens deze inspiratie te laten doorstromen naar hun plaatselijke kerkgemeenschap.

Petrus in het land
Terschelling

Op vrijdag 22 oktober werd het festival afgetrapt met de openingsceremonie in de Westerkerk. Onder het genot van feestelijke muziek, werd hier het thema van het festival toegelicht: Geloven in beweging. De Graaff ligt toe: ‘We proberen gastvrijheid te delen met iedereen die betrokken is bij zingeving en opzoek is naar vernieuwing, verbinding en bezieling’. We stellen bezoekers, vrijwilligers en makers de vraag: Hoe zet geloof jou in beweging?

Petrus in het land
Petrus in het land

Zo ontmoeten we Birgit Juch, die één van de mensen is die inspiratie bied. Ze is choreograaf van het christelijke dansplatform AVIV, en vindt het belangrijk dat dans ook een creatieve vorm is die tijdens kerkdiensten gebruikt kan worden. Op het plein onder vuurtoren de Brandaris, word de choreografie Speak Up opgevoerd; wat gaat over het thema eenheid.

Petrus in het land
Petrus in het land

Ook maken we kennis met Wilma van Dijk, die al eerder heeft ervaren hoe goed dit weekend kan zijn voor haar kerkgemeenschap in Veenendaal. Ze verblijft met een grote groep kerkleden op het eiland en beleeft verschillende activiteiten. Wilma deelt hoe je jezelf kunt laten voeden door onder andere een stiltewandeling op het strand en een lichtjesritueel in de kerk.

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd het lied Wek mijn zachtheid weer gebracht.