Washington DC, 26 september 2020 - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag Amy Coney Barrett genomineerd als het nieuwe lid van het federale Hooggerechtshof. Als de Senaat, die een Republikeinse meerderheid heeft, instemt volgt Barrett de onlangs overleden vrijzinnige Ruth Bader Ginsburg op als opperrechter (justice). De conservatieve meerderheid in het Hof wordt daarmee verder versterkt.

Barrett is 48 jaar en heeft, omdat opperrechters in de VS voor het leven worden aangesteld, nog een lange carrière voor de boeg. Ze stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven.

Amy Coney Barrett is gehuwd en moeder van zeven kinderen, van wie twee geadopteerd. Ze is praktiserend rooms-katholiek en fel tegenstander van abortus.

Sommigen beschrijven Coney Barrett als de vrouwelijke reïncarnatie van de illustere opperrechter Antonin Scalia (+2016), voor wie zij eind jaren negentig als juridisch assistent werkte. Anderen zien haar als de antithese van de onlangs overleden feminist Ruth Bader Ginsburg, die zij zal vervangen in het Hooggerechtshof.

Voor Donald Trump is zijn voordracht van de 48-jarige Coney Barrett een politiek zwaard dat zijn herverkiezing zou moeten veiligstellen. Want daarmee hoopt hij veel stemmers van christelijk rechts over de streep trekken.

Volgens het jezuïetenmagazine America zaait het onderwerp abortus niet alleen grote verdeeldheid onder het Amerikaanse electoraat, ook het Hooggerechtshof wordt erdoor verscheurd.  

Coney Barrett, geboren in 1972 in New Orleans, genoot katholiek basis- en middelbaar onderwijs. Na haar studie letteren aan Rhodes College, ging ze naar de rechtenfaculteit van de katholieke Notre Dame University in Notre Dame, Indiana. Daar studeerde ze summa cum laude af. Na een aantal jaren als juridische klerk en als advocaat te hebben gewerkt, keerde ze terug naar de Notre Dame Law School om er te doceren. In 2010 werd ze daar aangesteld als hoogleraar. In 2017 verliet ze Indiana nadat president Trump haar had voorgedragen als federaal rechter in Chicago. Tijdens de hoorzittingen in de Senaat voorafgaand aan de stemming over die nominatie, kreeg Coney Barrett lastige vragen over haar katholieke geloof in relatie tot hete hangijzers zoals de doodstraf en abortus. Ze antwoordde de senatoren: “Ik wil benadrukken dat mijn godsdienstige overtuigingen geen rol spelen bij het uitvoeren van mijn taken als rechter.”

Net als haar geloofsgenoot en leermeester Scalia behoort Coney Barrett tot het originalisme, een rechtsopvatting waarbij de Amerikaanse grondwet zoveel mogelijk wordt geïnterpreteerd vanuit de intentie van de auteurs.

Volgens een aantal media behoort Barrett tot de People of Praise, een charismatische vernieuwingsbeweging die diverse christelijke gezindten omvat.