Washington DC, 29 december 2020 - Het Witte Huis heeft gisteren een proclamatie uitgebracht ter gelegenheid van de 850ste verjaardag van het martelaarschap van de heilige Thomas Becket. Daarin prijst president Donald Trump deze aartsbisschop van Canterbury als held van de godsdienstvrijheid. Hij roept Amerikaanse scholen, kerken en andere gemeenschappen op de Engelse martelaar op 29 december op bijzondere wijze te gedenken.

Lees: 850ste verjaardag martelaarschap Thomas Becket

“Voordat de Magna Carta werd opgesteld, voordat het recht op vrije uitoefening van de godsdienst als eerste vrijheid van Amerika in onze glorieuze grondwet werd vastgelegd, gaf Thomas zijn leven zodat, zoals hij zei, “de Kerk vrijheid en vrede zal bereiken’.” Dat schrijft Trump in de proclamatie.

“Om de nagedachtenis van Thomas Becket te eren, moeten de misdaden tegen mensen van geloof ophouden, moeten de gewetensgevangenen worden vrijgelaten, moeten wetten die de vrijheid van godsdienst en geloof beperken worden ingetrokken en moeten de kwetsbaren, de weerlozen en de onderdrukten worden beschermd. De tirannie en de moorden die het geweten van de Middeleeuwen hebben geschokt, mogen nooit meer gebeuren. Zolang Amerika bestaat, zullen we altijd de religieuze vrijheid verdedigen.”

Het Amerikaanse staatshoofd zegt te bidden voor gelovigen die overal worden vervolgd om hun geloof. “We bidden vooral voor hun dappere en inspirerende herders, zoals kardinaal Joseph Zen van Hongkong en dominee Wang Yi van Chengdu, die onvermoeibare getuigen zijn van hoop.”

Zowel kardinaal Zen als dominee Wang Yi verzet zich tegen de macht van de Chinese staat over religieuze genootschappen in de Volksrepubliek.

Thomas Becket, opgeleid tot jurist en canonist, was de Lord Chancellor onder koning Hendrik II van England. Nadat hij was aangesteld tot aartsbisschop van Canterbury kwam hij in conflict met de koning over de autonomie van de Kerk. Becket en de koning botsten onder meer over de Constituties van Clarendon, een reeks wetten die door Hendrik II waren aangenomen in een poging om het pauselijk gezag en de macht van de kerkelijke rechtbanken in Engeland te beperken. Becket accepteerde de Clarendon-wetten niet en werd kortstondig verbannen. Op 29 dec. 1170 vermoordden ridders die koning Hendrik steunden Becket in de kathedraal van Canterbury, kort nadat de bisschop daar was voorgegaan in de vespers.

Trump: “Het martelaarschap van Thomas Becket veranderde de loop van de geschiedenis. Het bracht uiteindelijk talrijke grondwettelijke beperkingen met zich mee van de macht van de staat over de Kerk in het Westen. In Engeland leidde Beckets moord 45 jaar later tot deze verklaring van de Magna Carta: ‘De Engelse kerk zal vrij zijn en haar rechten en vrijheden onverminderd behouden.’”

De dood van Thomas Becket herinnert volgens Trump eraan “dat onze vrijheid van religieuze vervolging niet slechts een luxe of een incident in de geschiedenis is, maar eerder een essentieel element van onze vrijheid. Het is onze onbetaalbare schat en erfenis. En het werd gekocht met het bloed van martelaren”.

Trump, die nog enkele weken in het Witte Huis resideert, zegt verder nog dat een maatschappij zonder religie kan niet floreren. “Een natie zonder geloof kan niet standhouden, omdat gerechtigheid, goedheid en vrede niet kunnen zegevieren zonder de genade van God”, aldus de Amerikaanse president.