Pater Ilgit deelt op Facebook foto’s van de ingestorte kathedraal. Een opmerkelijke foto toont een Mariabeeld dat onbeschadigd bleef.

İskenderun, 8 februari 2023De Turkse jezuïet Antuan Ilgit, verbonden aan het Apostolisch Vicariaat van Anatolië, heeft op Facebook opgeroepen tot gebed voor alle slachtoffers van de aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied. Pater Ilgit droeg op de avond vóór de catastrofe de mis op in de Annunciatiekathedraal in İskenderun in de Turkse provincie Hatay. Door de aardbeving stortte deze hoofdkerk van het vicariaat in.

Pater Ilgit deelt op Facebook foto’s van de ingestorte kathedraal. Een opmerkelijke foto toont een Mariabeeld dat onbeschadigd bleef.

“Onze kathedraal is er niet meer!” meldde de jezuïet gisteren op Facebook. “Godzijdank zijn wij, onze zusters en onze medewerkers in orde en proberen we degenen die bij ons komen logeren op te vangen.”

In een latere post merkt de priester op dat de instorting van de kathedraal hem heeft geschokt. “Nu zijn de levende stenen die aandacht nodig hebben hier, en met de hulp van God zullen we in staat zijn om alles weer op te bouwen.”

"We zijn allemaal in de refter, die beter toegankelijk is, waar we ook de mis hebben opgedragen! Ik heb het beeld van Onze Lieve Vrouw uit de kathedraal meegenomen; dit beeld zal onze kracht zijn en met haar zullen we alles aankunnen”, schrijft pater Ilgit. “Wij blijven vertrouwen op God en op zijn heilige voorzienigheid. Het regent, het is koud en de bevingen zijn zeer sterk. Wij voelen uw nabijheid en rekenen erop. We houden ook het geliefde Syrië in ons hart. Moge de Heer ons in zijn liefde bewaren en ons genadig zijn!”

De Katholieke Kerk van de Latijnse ritus in Turkije bestaat uit het aartsbisdom İzmir en de apostolische vicariaten İstanbul en Anatolië.

De apostolisch vicaris van Anatolië is de Italiaanse jezuïet, bisschop Paolo Bizzeti. Hij was op het moment van de aardbeving in Italië. Volgens de jezuïetenorde is hij momenteel bezig met het coördineren van acties voor noodhulp.