12-04-2020
Paus Franciscus heeft vandaag in de Vaticaanse Basiliek de hoogmis van Pasen gecelebreerd. Daarna sprak hij in een lege Sint-Pieter de paasboodschap uit en gaf hij de zegen Urbi et orbi.

De strenge maatregelen van de Italiaanse regering ter bestrijding van het nieuwe coronavirus hebben Rome veranderd in een spookstad. Waar onder normale omstandigheden met Pasen tienduizenden enthousiaste gelovigen op de Piazza San Pietro staan om naar de paasboodschap van de paus te luisteren en de zegen Urbi et orbi in ontvangst te nemen, was het vandaag rond het middaguur stil op het plein. De pauselijke hymne en het Italiaanse volkslied werden niet gespeeld door carabinieri. Ook prijkten er geen Nederlandse bloemen op het bordes en de balkons van de Vaticaanse Basiliek. Maar de paus was er wel degelijk. Niet buiten op het centrale balkon van de Sint-Pieter, maar in de basiliek. 

Nadat Franciscus de hoogmis van Pasen had gevierd aan het Altaar van de Cathedra, gaf hij enkele minuten over 12.00 de slotzegen van de paasmis. Daarna trok hij zich terug in de sacristie om zich om te kleden. Om 12.13 uur keerde hij terug en ging hij bij de confessio (iets ten oosten van het hoofdaltaar boven het Graf van Petrus) staan om daar zijn traditionele paasboodschap uit te spreken.

De Bisschop van Rome verkondigde de kern van het Evangelie, dat letterlijk ‘Goed Nieuws’ betekent: “Christus is verrezen!” Meteen daarop bracht Franciscus dit hoopvolle bericht in verband met de coronacrisis. Dit is geen tijd voor onverschilligheid, egoïsme, verdeeldheid en vergetelheid, zei hij. De paus riep op tot hulp aan de armen en de verschoppelingen, die tijdens deze pandemie nog meer te lijden hebben dan normaal. Ook sprak de Heilige Vader de hoop uit dat deze crisis door strijdende partijen wordt aangegrepen om de wapens neer te leggen. 

Na zijn paasboodschap leidde kardinaal Angelo Comastri, aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek, het Urbi et orbi in. Daarna gaf de paus, die inmiddels een staatsiestola droeg, deze zegen van de hoogste orde. Daarop was er stilte, die enige momenten later werd verbroken door feestelijke orgelmuziek en klokgelui.