Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht

Utrecht, 28 november 2023 - De monumentale Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht zal binnenkort, na zeven jaar gesloten te zijn geweest, weer als godshuis in gebruik worden genomen.

Op 3 december, de Eerste Zondag van de Advent, zal er voor het eerst sinds de sluiting in september 2016 weer eucharistie worden gevierd.

De reden van de sluiting had te maken met onveiligheid. Stukken van het plafond van de kerkruimte lieten los. Dat gebeurde opmerkelijk genoeg vlak na de restauratie van de buitenkant van de kerk. “De gemeenschap had zich verheugd op het vieren van de liturgie, nu zonder lawaai en getimmer. Maar haar vreugde zou van korte duur zijn”, schrijft pater augustijn Martijn Schrama in een brief aan de gelovigen van de Utrechtse Sint-Martinusparochie, waar de kerk jaan de Oudegracht deel van uitmaakt.

Vanaf aanstaande zondag 3 is er in de Augustinuskerk weer iedere doordeweekse dag een dienst om 12.00 uur en op zondag om 9.30 uur. Aan de andere ruimtes in de kerk, waaronder de koffiekamer, de parochiekamer en de werfkelders, wordt de komende maanden echter nog gewerkt.

De Sint-Augustinuskerk is een Waterstaatskerk in neoclassicistische stijl, ontworpen door architect Karel Georg Zocher (1796-1863) en gebouwd vanaf 1839 als eerste grote rooms-katholieke kerkgebouw in Utrecht sinds het herstel van de godsdienstvrijheid. Zij was de opvolger van een augustijnse schuilkerk.

Een aantal jaren geleden was er sprake van dat de Augustinuskerk wellicht de nieuwe kathedraal van het aartsbisdom Utrecht zou worden. De Sint-Catharinakathedraal zou worden afgestoten ten bate van het belendende Museum Catharijneconvent. Dit plan stuitte op zoveel weerstand dat het in de ijskast werd gezet.