Vaccinatie verplicht voor Vaticaans personeel

Vaticaanstad (Reuters) 18 februari 2021 - Het Vaticaan heeft werknemers laten weten dat zij het risico lopen hun baan te verliezen als zij zonder geldige gezondheidsredenen weigeren tegen COVID-19 gevaccineerd te worden.

Een decreet van kardinaal Giuseppe Bertello, de president van het Gouvernement van de Staat van Vaticaanstad, zegt dat het zich niet laten inenten onverantwoord is vanwege het risico om andere mensen te schaden.

Vaticaanstad, met 108 hectare de kleinste staat ter wereld, heeft enkele duizenden werknemers, van wie de meesten in Italië wonen.

Het Vaticaanse vaccinatieprogramma is vorige maand van start gegaan. Paus Franciscus en emeritus paus Benedictus XVI behoorden tot de eersten die de prik kregen.

Lees: Vaticaan vaccineert daklozen

In het zeven pagina's tellende decreet staat dat degenen die zich om gezondheidsredenen niet kunnen laten vaccineren, een andere functie kunnen krijgen, waarbij zij waarschijnlijk met minder mensen in contact komen, maar hetzelfde loon ontvangen, zelfs als de nieuwe functie een degradering is. Maar wie zonder geldige reden weigert zich te laten inenten met een coronavaccin, valt volgens het decreet onder een specifieke bepaling in een wet uit 2011 over de rechten en plichten van werknemers.

Het artikel in de wet van 2011 bepaalt dat werknemers die “preventieve maatregelen” weigeren, kunnen worden onderworpen aan “verschillende graden van gevolgen die tot ontslag kunnen leiden”.

Het decreet werd op 8 februari ondertekend en later op de website van het departement van het gouvernement geplaatst.

Paus Franciscus is een groot voorstander van vaccinatie om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Het is een ethische keuze omdat je gokt met je gezondheid, met je leven, maar je gokt ook met het leven van anderen”, zei hij vorige maand in een interview met een Italiaanse televisiezender.

Het Vaticaan heeft een vaccinatie tegen COVID-19 verplicht gesteld voor journalisten die paus Franciscus vergezellen op zijn reis naar Irak volgende maand.