Van woestijn naar water

Klaus en Petra Spithost geven aan boord van hun woonschip thuis aan de Syrische Nour.

Klaus en Petra uit Leeuwarden wonen wel heel uniek; aan boord van een vrachtschip uit 1927. Op dit schip bevaren zij de Friese meren en proberen ze elke drie weken ergens anders aan te leggen. Op het achterschip woont de Syrische Nour. Na elf maanden in een asielzoekerscentrum te hebben gezeten, is ze via Takecarebnb aan boord beland bij Klaus en Petra.

Nour
Het schip

Omdat Nour uit een kleine stad komt aan de rand van een woestijn, was het behoorlijk wennen om aan boord van een schip te wonen. “We hadden altijd een groot probleem met water, we hadden helemaal geen water. Dus om ineens op een schip te wonen vond ik heel spannend.”

Nour heeft computerwetenschappen gestudeerd. Dit was een goede match met Klaus, die een ICT-bedrijf runt. Nour loopt zelfs stage bij Klaus omdat ze nog weinig praktijkervaring heeft opgedaan. Nour is dankbaar voor de steun en advies die Klaus haar geeft.

Petra Spithost
Klaus Spithost

Nour is snel hecht geworden met het koppel. “We beschouwen haar als een goede vriendin, maar eigenlijk ook als een pleegdochter.” vertelt Petra. Klaus beschouwt Nour ook als hun derde kind. En andersom voelt Nour zich op haar gemak bij Petra en Klaus, het voelt vertrouwd. 'En dat in zo’n korte tijd', vertelt ze. Het is nog onduidelijk hoe lang Nour bij Petra en Klaus blijft. De situatie in Syrië is op dit moment nog te onveilig om terug te keren. 'Maar misschien dat de situatie in de toekomst verbetert en dan kan ik misschien terug voor een bezoek.'

Bekijk hier deze aflevering

Nederland geeft thuis

wordt gemaakt in samenwerking met Kerk in Actie en met Kansfonds, het maatschappelijk fonds dat werkt vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het gevoel erbij te horen. Daarom helpt Kansfonds de samenleving om thuis te geven, zodat mensen in kwetsbare situaties niet buitengesloten raken.