Vaticaan stelt coronapas verplicht

Vaticaanstad, 20 september 2021 - Iedereen die na 1 oktober het Vaticaan bezoekt, zal een zogenoemde Groene Pas moeten overleggen. Dit digitale bewijs dat iemand volledig tegen COVID-19 is gevaccineerd, ervan is hersteld of er onlangs negatief op is getest, is nu ook vereist bij de instellingen van de Heilige Stoel, zo heeft het Gouvernement van Vaticaanstad vandaag bekendgemaakt.

Met deze maatregel sluit het Vaticaan zich aan bij het overeenkomstige beleid van de regering van de Republiek Italië.

In het decreet, dat is ondertekend door kardinaal Giuseppe Bertello, staat dat Vaticaanse certificaten, het certificaat voor de gehele EU en die van andere staten worden aanvaard, mits zij aan de vereisten voldoen. De verordening heeft betrekking op het grondgebied van Vaticaanstad zelf, alsmede op alle extraterritoriale voorzieningen in de stad Rome en in Castelgandolfo. De controles worden uitgevoerd door de Vaticaanse gendarmerie.

Alleen kerkgangers zijn vrijgesteld van de nieuwe verordening, maar alleen voor de duur van de liturgische viering. Daarmee neemt het Vaticaan het besluit van de Italiaanse bisschoppenconferentie over, dat bij kerkdiensten en bedevaarten geen vaccinatie, herstel of test wordt geëist. De regels voor toelating bij een viering blijven van toepassing: afstand, mondneusmasker en desinfectie van de handen.