11-07-2020
Bij de Wereldraad van Kerken is sprake van “verdriet en ontzetting” over de aangekondigde omvorming van de Hagia Sophia in Istanbul tot moskee. Dat schrijft Ioan Sauca, interim secretaris-generaal van de Wereldraad (WCC), in een zaterdag gepubliceerde brief aan de Turkse president Recep Erdogan. 

Sauca spreekt de hoop uit dat de voormalige Byzantijnse kathedraal niet opnieuw een bron van confrontatie en conflict wordt. Hij wijst erop dat de Hagia Sophia sinds 1934 een plaats was van “openheid, ontmoeting en inspiratie voor mensen uit alle naties en religies, en van een krachtige uiting van de toewijding van de Republiek Turkije aan secularisme en inclusie en van zijn wens om de conflicten van het verleden achter zich te laten”. 

Vrijdag vernietigden rechters van de Turkse Staatsraad een regeringsbesluit uit 1934 dat van de Hagia Sophia een museum maakte. Kort daarop ondertekende Erdogan een decreet waardoor het wereldberoemde gebouw weer een moskee zal worden. 

“Door te besluiten om van de Hagia Sophia weer een moskee te maken, hebt u het positieve signaal van de openheid van Turkije getransformeerd in een teken van uitsluiting en verdeeldheid”, schrijft Sauca namens de WCC aan Erdogan. 

De secretaris-generaal ad interim van de Wereldraad, waarvan 350 kerken lid zijn, zegt het merkwaardig te vinden dat Erdogans besluit is genomen zonder voorafgaande kennisgeving of discussie met de UNESCO over de gevolgen voor de “universele waarde” van de Hagia Sophia, zoals bezegeld door de Werelderfgoedconventie. Sauca roept de Turkse president daarom uitdrukkelijk op diens besluit te herzien.