Virginia schaft doodstraf af

Richmond, 23 februari 2021 - Het parlement van de Amerikaanse staat Virginia wil de doodstraf afschaffen. 

Politieke leiders uit die staat noemen de doodstraf in een verklaring “onrechtvaardig, ineffectief en onmenselijk”. Zij worden gesteund door de rooms-katholieke bisschoppen in Virginia. 

Het wetsvoorstel is inmiddels in beide kamers van het parlement goedgekeurd. Gouverneur Ralph Northam, lid van de Democraten en tegenstander van de doodstraf, moet nog zijn handtekening onder de wet zetten.

Virginia sluit zich aan bij 22 andere Amerikaanse staten waar het executeren van gedetineerden niet meer is toegestaan. In de meeste staten bestaat de doodstraf dus nog. In Texas werd op 8 juli 2020 voor het laatst een veroordeelde op last van de autoriteiten gedood. 

“In de lange geschiedenis van Virginia, heeft dit gemenebest meer mensen geëxecuteerd dan enige andere staat”, zeggen gouverneur Northam en prominente politici uit het parlement in hun verklaring. Daar moet nu volgens hen nodig een einde aan komen, 

In Virginia zijn sinds 1976 113 gevangenen geëxecuteerd, aldus het Death Penalty Information Center. Dat instituut meldt dat vorig jaar in het gehele land in totaal 17 gevangenen ter dood werden gebracht. 

De katholieke bisschoppen in Virginia wierpen zich op als sterke voorstanders van afschaffing van de doodstraf. “Wij bieden de families van de slachtoffers van gruwelijke misdaden gebedshulp aan en bevestigen dat daaraan grote behoefte bestaat. Wij bevestigen ook, met duidelijkheid en overtuiging, de woorden van de Catechismus van de Katholieke Kerk: ‘De doodstraf is ontoelaatbaar omdat het een aanval is op de onschendbaarheid en waardigheid van de persoon’.” Aldus bisschop Michael Burbidge van Arlington en bisschop Barry Knestout van Richmond op 5 februari.

De Amerikaanse bisschoppenconferentie noemt de doodstraf een onderdeel van de door paus Franciscus verfoeide “wegwerpcultuur”, die “mensen doodt om problemen op te lossen”.