Brussel, 20 september 2022 – In Vlaanderen kunnen homoseksuele liefdesparen hun relatie in de Katholieke Kerk voortaan laten zegenen, zo is vandaag door de Vlaamse bisschoppen bekendgemaakt. Dat is mogelijk een wereldprimeur. De Heilige Stoel verbiedt een dergelijk ritueel.

De Vlaamse bisschoppen hebben een liturgie opgesteld die voor een zegening kan worden gebruikt. Ze onderstrepen wel dat die anders is dan een kerkelijke huwelijkssluiting voor man en vrouw. Dat is een sacrament, en het verschil moet volgens de Vlaamse bisschoppen wel duidelijk blijven.

Verklaring Homoseksuele personen pastoraal nabij zijn. Voor een gastvrije Kerk, die niemand uitsluit

Er zijn volgens de Vlaamse bisschoppen geregeld gaykoppels die God willen vragen hun “engagement van liefde en trouw” te “zegenen en bestendigen”. Geestelijken kunnen met hen en hun vrienden en familie God danken dat ze elkaar hebben gevonden en hem vragen “om kracht om elkaar trouw te zijn en ons engagement te verdiepen”, aldus het episcopaat van Vlaanderen.

Het Vaticaan biedt wel ruimte voor het zegenen van gays, maar dan alleen voor hen persoonlijk en niet voor een liefdesrelatie met iemand van hetzelfde geslacht. Het is juist de bedoeling van zo'n zegen om hen tot inkeer te brengen en af te laten zien van zo'n relatie.

Bisschop Johan Bonny van Antwerpen was een van de felste criticasters van het Vaticaanse 'nee' van maart 2021 tegen een kerkelijke zegening van homoparen. Hij schaamde zich voor dat besluit en bood het publiek zijn excuses aan.

Het wachten is nu op een directe of indirecte reactie van de paus of van een dicasterie van de Romeinse Curie.