Nijmegen (ANP), 27 oktober 2022 - Tientallen en soms honderden vleermuizen tegelijk komen om het leven door het sluiten of herbestemmen van een kerkgebouw. Kerken met hun hoge torens zijn voor veel vleermuissoorten een favoriete woonplaats, maar nu steeds meer kerken een andere bestemming krijgen of worden gesloopt wegens een gebrek aan kerkgangers verdwijnen die vleermuislocaties. Het is strafbaar om een verblijfplaats van vleermuizen te verstoren, aangezien de dieren strikt beschermd zijn, waarschuwt de Zoogdiervereniging.
In Nederland leven achttien vleermuissoorten. Om hoeveel dieren het precies gaat is niet bekend, aangezien er pas sinds enkele jaren tellingen worden gehouden. Nadat het aantal dieren in de vorige eeuw sterk was afgenomen, heeft de vleermuis een beschermde status gekregen op grond van de Wet natuurbescherming. Een insecteneter als de vleermuis vervult een belangrijke rol in het ecosysteem. Vleermuizen verblijven overdag graag in donkere, stille ruimtes zoals kerkzolders en kerktorens.
Het is bekend dat er de komende jaren honderden kerken verdwijnen. Sommige kerken worden gesloopt, andere veranderen in een wijkgebouw, een kantoor of horeca. Maar dat mag pas als er vooraf een vleermuisonderzoek is gedaan, aldus de Zoogdiervereniging. Vastgesteld moet worden of een vleermuispopulatie wordt verstoord en of er dichtbij een andere verblijfsplaats ingericht kan worden. Meestal is volgens de Zoogdiervereniging een omgevingsvergunning of een ontheffing nodig voor werk aan kerken met vleermuizen.
Wie geen vooronderzoek doet, loopt het risico op een fikse boete of op langdurig stilleggen van bouw of sloop. Ook voor het isoleren van een voormalig kerkgebouw is onderzoek nodig, aangezien vleermuispopulaties ingesloten kunnen raken door het aanbrengen van isolatiemateriaal. Op de website van de Zoogdiervereniging staan veel adviezen over slopen, verbouwen of renoveren van gebouwen met vleermuiskolonies.