Tongeren, 1 juni 2023 - In de week van 2 tot en met 9 juli wordt in Tongeren de 19de editie van zijn zevenjaarlijkse Kroningsfeesten gevierd. Daarbij trekt vier maal de zogeheten Kroningsprocessie door de straten van de oudste stad van België. Tevens wordt op de Grote Markt een spel opgevoerd over de levens van Jezus en Maria. Ongeveer drieduizend Tongenaren zijn bij de totstandkoming van dit godsdienstig festival betrokken.
In Tongeren werden vanaf de 14de eeuw om de zeven jaar de voornaamste relieken van de stad gedurende zestien dagen getoond aan pelgrims: de zogenoemde heiligdomsvaart. De laatste vond plaats in 1790. De Franse revolutionaire bezettingsmacht liet nadien geen reliekentoning meer toe.
Op 22 juni 1479 verleende het kapittel aan de Aartsbroederschap van Onze Lieve Vrouw het voorrecht een nieuw altaar te laten maken en een speciaal Mariabeeld te laten snijden. Dit beeld, dat Maria als ‘Oorzaak onzer blijdschap’ voorstelt is gesneden uit notenhout, het is 1,60 meter hoog en weegt 70 kg. In de rechterhand houdt de Moeder Gods een druiventros, die zij haar Zoon aanbiedt. Het Goddelijk Kind op haar linkerhand heeft er een druif uit geplukt, die het tussen linker duim en wijsvinger houdt. Het hoofd van Maria is versierd met lange gewolkte haarlokken, die op de slapen achteruit gestreken zijn en waarvan er één op de rechterschouder en de andere golvend tot in het midden van de rug neerhangen. Tot op de dag is onbekend wie dit cultusobject heeft gemaakt.
Op 20 mei 1889 verzocht de bisschop van Luik paus Leo XIII om het genadebeeld van Tongeren te kronen. Bij breve van 10 september 1889 verleende de paus toestemming. De kroning had plaats op zondag 31 augustus 1890. Na de plechtigheid trok voor de eerste maal de Kroningsprocessie langs de versierde straten en pleinen van de stad. Zo ontstonden de Kroningsfeesten. De Tongenaren vonden daarin een gelegenheid om terug aan te knopen bij de vroegere heiligdomsvaarten die om de zeven jaar plaatsvonden. Tot op de dag van vandaag vinden om de zeven jaar de Kroningsfeesten in Tongeren plaats. Alleen in 1918 werden ze, vanwege de Eerste Wereldoorlog, afgelast.