Nijmegen, 21 oktober 2020 - Door de intrekking van het predicaat ‘katholiek’ door de Nederlandse Bisschoppenconferentie van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU) zal de directe invloed van de Katholieke Kerk op de Radboud Universiteit en het Radboudumc weliswaar verdwijnen, maar daar zal in de praktijk weinig van te merken zijn. Dat zegt Wim van der Meeren, sinds vorige week opvolger van Loek Hermans als SKU-voorzitter, in een interview met het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox. “Wij betreuren het besluit van de bisschoppenconferentie, maar we blijven ons gewoon katholiek voelen, ook zonder predicaat.”
“De studentenkerk, het gebed bij promoties en de naam van de universiteit blijven behouden”, aldus Van der Meeren, die onder meer voorzitter van de raad van bestuur van CZ was. “Die normen en waarden die wij koesteren, blijven wij koesteren, ook zonder dit predicaat. Ook de historie, afkomstig uit de katholieke emancipatiebeweging, gaat niet veranderen.”
Interview met Wim van der Meeren
Het besluit van de bisschoppen werd ingegeven door een geschil over de benoemingen van bestuursleden van de SKU. Het voorstel van de SKU was dat voortaan niet alle maar slechts één persoon in het stichtingsbestuur door het episcopaat zou worden benoemd. “De bisschoppen vonden die invloed onvoldoende en hebben daarom besloten om ons het predicaat katholiek te ontnemen. Maar voor onze identiteit maakt het niet veel uit. We blijven gewoon een instelling die afkomstig is uit de katholieke emancipatiebeweging. Aan de sfeer gaat wat ons betreft niets veranderen”, aldus Van der Meeren.
De nieuwe voorzitter zegt het uiteengaan van het episcopaat en de Radboud niet als een vechtscheiding te beschouwen. “We betreuren het eenzijdig besluit, maar we respecteren het en gaan nu zo netjes mogelijk na wat dit betekent op verschillende fronten”, aldus Van de Meeren, die vindt dat de bisschoppen een nogal strenge opvatting van katholiciteit hebben.
Hoewel de Radboud Universiteit de directe link met de katholieke godsdienst heeft verloren, zal de Nijmeegse universiteit geen openbaar onderwijsinstituut worden. “Wij weten zeker dat wij een bijzondere universiteit blijven. Dat heeft trouwens niets te maken het predicaat katholiek, maar wel met de oprichting en het private karakter van de universiteit. Wij zullen een bijzondere, maar neutrale universiteit zijn.’
Op de vraag wat er na de breuk gebeurt met het Katholiek Documentatiecentrum en het Titus Brandsma Instituut – beide verbonden aan de Radboud Universiteit, zegt van der Meeren: “Dat zijn belangrijke instellingen. Ook hier gaan we met de bisschoppen in gesprek. Over een aantal zaken moeten we blijven praten. Daar nemen we graag de tijd voor.”