02-07-2020
In kerkelijke kringen heerst grote bezorgdheid over het lot van de 88-jarige kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, emeritus bisschop van Hongkong. Er wordt gevreesd dat de onverschrokken salesiaan samen met studentenleiders slachtoffer dreigt te worden van de nieuwe veiligheidswet. 

Het Permanente Comité van het Volkscongres van China nam dinsdag de omstreden veiligheidswet voor Hongkong aan. Het wetsvoorstel werd met unanieme stemmen goedgekeurd.

Met de nieuwe wet voor nationale veiligheid verstevigt Peking zijn greep op Hongkong, dat 23 jaar geleden werd overgedragen aan China, maar wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement hield.

Kardinaal Zen en andere vooraanstaande vertegenwoordigers van de Kathokieke Kerk in Hongkong leverden de afgelopen maanden scherpe kritiek op de veiligheidswet. De angst bestaat dat deze gebruikt gaat worden om de kardinaal en andere voorvechters van de mensenrechten het zwijgen op te leggen.

Woensdag zei de politie in Hongkong dat zij meer dan 300 arrestaties had vericht tijdens protestacties tegen de omstreden nieuwe veiligheidswet. Betogers scandeerden leuzen als “verzet tot het einde” en “onafhankelijkheid voor Hongkong”. Agenten vuurden traangas af en gebruikten pepperspray.

In de metropool waren duizenden mensen de straat opgegaan tijdens het jubileum van de overdracht van de Britse kroonkolonie aan de Volkrepubliek China op 1 juli 1997. Peking beloofde destijds dat Hongkong 50 jaar een speciale status zou krijgen, maar volgens critici wordt dat principe van “één land, twee systemen” steeds verder ondermijnd. 

De politie heeft volgens een bron van de krant South China Morning Post te horen gekregen dat iedereen die oproept tot de onafhankelijkheid van Hongkong op grond van de nieuwe wetgeving kan worden opgepakt. Agenten zou onder meer zijn verteld dat vlaggen en spandoeken met slogans die betrekking hebben op revolutie en onafhankelijkheid voortaan illegaal zijn.

Inwoners van de miljoenenstad aan de Zuid-Chinese Zee gingen vorig jaar herhaaldelijk massaal de straat op om hun ongenoegen duidelijk te maken over de toenemende controle van Peking. Die protesten waren de Chinese regering een doorn in het oog.