All Progressive Congress (APC) leader Bola Tinubu (C) and President of Nigeria Muhammadu Buhari (R) gesture towards the crowd during the APC party campaign rally at Teslim Balogun Stadium in Lagos on February 21, 2023 ahead of the Nigerian presidential election scheduled for February 25, 2023. Michele Spatari / AFP

’s-Hertogenbosch, 22 februari 2023 – Komende zaterdag vinden in Nigeria de presidentsverkiezingen plaats. Het Afrikaanse land wordt geteisterd door een aanzwellende geweldsgolf van de islamistische terreurgroep Boko Haram, herdersmilities en bandieten. De rooms-katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) vreest dat de verkiezingen gepaard gaan met ernstige onlusten en dat christenen daarna nog meer gemarginaliseerd zullen raken.

ACN wijst al jaren met groeiende bezorgdheid op de benarde situatie van christenen in Nigeria, vooral tijdens verkiezingen. Dat komt doordat politieke functies op alle bestuursniveaus toegang geven tot olie-inkomsten en andere staatsmiddelen.

In een onlangs uitgebracht rapport legt ACN de complexiteit van de Nigeriaanse samenleving uit.

De regeringspartij, All Progressives Congress (APC), levert voor de kandidatuur van het presidentschap Bola Ahmed Tinubu en voor het vicepresidentschap Kashim Shetima. Beiden zijn moslims. Het is voor het eerst dat bij deze kandidatuur geen rekening is gehouden met de pluralistische Nigeriaanse samenleving. In een context waarin 95 procent van het veiligheidsapparaat moslim is en aanvallen op christenen niet worden gestopt of bestraft, is het wantrouwen groot, zegt ACN.

Ignatius Kaigama, aartsbisschop van Abuja, stelt dat de veiligheidssituatie in het hele land ondraaglijk wordt en dat er zelfs in de hoofdstad ernstige problemen zijn. Op de vraag of er sprake is van antichristelijke vervolging door de autoriteiten, antwoordt hij: “We kunnen niet generaliseren door simpelweg te zeggen dat christenen worden vervolgd, want in de regeringspartij zitten christenen. Maar vervolging gaat niet alleen over het doden van mensen met mensen, het gaat over het manipuleren van zaken ten gunste van één groep”.

“Er is een subtiele vervolging, die nog gevaarlijker is. Het gebeurt op zo’n manier dat je niet kunt zeggen dat ze echt christenen vermoorden. Ze hebben de christenen niet weggeduwd. Maar op de manier waarop de regering doorgaat, kun je zeker van zijn dat christenen niet worden bevoordeeld. Er is geen rechtvaardigheid”, aldus mgr. Kaigama.

“Wij zijn een land dat min of meer 50-50 is, dus er moet een gelijke verdeling zijn van middelen en kansen. Mensen moeten zich opgenomen voelen in gevoelige politieke, economische of veiligheidsposities.”

Een duidelijk voorbeeld is volgens de aartsbisschop het recente besluit van de regeringspartij om de conventie te trotseren en een moslim-moslimticket te kiezen voor de presidentsverkiezingen. “Hebben ze in het hele noorden geen christen kunnen vinden die gekwalificeerd is als vicepresident?”