23-02-2020
In Assisi hebben gelovigen met grote vreugde gereageerd op het Vaticaans bericht dat de paus een wonder op voorspraak van Carlo Acutis (1991-2006) heeft erkend. Dat betekent dat deze ‘eerbiedwaardige dienaar Gods’, die als tiener aan leukemie overleed, zal worden zaligverklaard. 

Het graf van Carlo Acutis bevindt zich sinds vorig jaar in de kerk van Santa Maria Maggiore in Assisi. Aartsbisschop Domenico Sorrentino, bisschop van het bisdom Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino, bad vandaag bij zijn graf. Hij noemde Carlo een “actuele en aimabele heilige”. 

De jongen werd de ‘cyber-apostel van de eucharistie’ genoemd, omdat hij een website had gemaakt over eucharistische wonderen. Tijdens de Wereldjongerendagen van 2013 in Rio de Janeiro werd zijn levensverhaal verteld; ook werd hij er voorgesteld als een mogelijke patroon van het internet. 

Carlo Acutis werd als zoon van Italiaanse expats in 1991 in Londen geboren. Kort daarna vestigden zij zich in Milaan. Als klein kind gaf hij al blijk van een diepe religiositeit door dagelijks aan de Heilige Mis deel te nemen en de rozenkrans te bidden. Vanaf zijn eerste communie, die hij op zevenjarige leeftijd ontving, ontwikkelde hij een buitengewone liefde voor de eucharistie, het sacrament dat hij omschreef als een “snelweg naar de hemel”. De frequente communie hielp hem “om steeds meer op Jezus te gaan lijken”. In zijn parochie stond Carlo bekend om zijn levensvreugde. Hij was er actief als catechist en als hulpverlener aan daklozen.

Carlo had een grote interesse voor informatica. Op tienjarige leeftijd schreef hij al computerprogramma’s en ontwierp hij websites en lay-outs voor online-kranten. Op elfjarige leeftijd begon hij aan een webencyclopedie van eucharistische wonderen van overal ter wereld. Dat leidde na zijn dood tot de meertalige site www.miracolieucaristici.org.

Toen Carlo in oktober 2006 ontdekte dat hij terminaal ziek was, besloot hij zijn lijden op te dragen aan Christus ten behoeve van de paus en de Kerk. Hij stierf op 12 oktober 2006 in Monza en werd naar zijn eigen wens begraven in Assisi, waar zijn familie een vakantiehuis had.

In 2013, zeven jaar na zijn dood, werd zijn zaligverklaringsproces geopend in het aartsbisdom Milaan. Op 5 juli 2018 werd het pauselijk decreet uitgevaardigd waarin zijn heldhaftige deugdzaamheid werd bevestigd en hij werd uitgeroepen tot ‘eerbiedwaardige dienaar Gods’. Nu er een wonder op zijn voorspraak is erkend staat niets zijn verheffing tot de eer der altaren nog in de weg.

Het wonder betreft een genezing in 2013 van een Braziliaans kind dat leed aan een zeldzame afwijking aan de alvleesklier. De Medische Commissie van de Congregatie voor de Heiligverklaringen oordeelde in november 2019 dat de genezing niet medisch te verklaren was.