Vrouw wordt secretaris-generaal Duitse bisschoppen

Bonn, 23 februari 2021 - Voor het eerst krijgt een vrouw de leiding over het secretariaat van de DBK, de conferentie van rooms-katholieke bisschoppen in Duitsland. Vandaag koos het Duits episcopaat tijdens zijn plenaire voorjaarsvergadering de 50-jarige Beate Gilles tot secretaris-generaal. 

Gilles wordt tevens secretaris-generaal van de Vereniging van Duitse Diocesen (VDD). Zij volgt op 1 juli de 70-jarige pater jezuïet Hans Langendörfer op, die begin januari na 24 jaar met pensioen ging.

Beate Gilles, DBK
Dr. Beate Gillles; foto: EPA

DBK-voorzitter bisschop Georg Bätzing van Limburg noemt de verkiezing een sterk teken “dat de bisschoppen hun belofte nakomen om vrouwen in leidinggevende posities te bevorderen”.

Gilles, geboren op 2 mei 1970 in Hückeswagen (Noordrijn-Westfalen), studeerde van 1989 tot 1995 godsdienstpedagogiek en Duits aan de Universiteit van Bonn. In 2000 promoveerde zij op een liturgiewetenschappelijk proefschrift over kerkdienstuitzendingen in de media.

Van 2000 tot 2010 was zij directeur en bestuurder van het Katholisches Bildungswerk Stuttgart. Sinds 2010 is zij afdelingshoofd voor kinderen, jeugd en gezin in het bisdom Limburg. Gilles is sinds januari 2021 vertegenwoordiger van de Hessische bisdommen in de omroepraad van de Hessischer Rundfunk.

Beate Gilles is ongehuwd en heeft geen kinderen.