Juba, 4 februari 2023 - Aartsbisschop Justin Welby van Canterbury heeft tijdens het historisch bezoek aan Zuid-Soedan met paus Franciscus en de moderator van de Algemene Vergadering van de Kerk van Schotland de politieke leiders van het land laten weten dat hij het gebrek aan vooruitgang op weg naar vrede betreurt. De primaat van de Anglicaanse Kerk sprak kritische woorden over de traagheid van het verzoeningsproces.
Aartsbisschop Justin Welby van Canterbury en dominee Iain Greenshields ontmoetten paus Franciscus vrijdagmiddag op de internationale luchthaven van Juba. Kort daarna ontmoetten de drie christelijke leiders de president, Salva Kiir Mayardit, zijn vicepresidenten en een groep burgerlijke autoriteiten en diplomaten in het presidentieel paleis.
Zuid-Soedan ontstond in 2011, een overwegend christelijk land dat zich afsplitste van het overwegend islamitische Soedan in het noorden. De onafhankelijkheid werd vrijwel onmiddellijk gevolgd door een burgeroorlog waarbij naar schatting 400.000 mensen werden gedood en vier miljoen mensen ontheemd raakten.
Franciscus en Welby spraken hun afschuw uit over het nieuws van een aanval door veehoeders op een nederzetting in Kajo-Keji aan de vooravond van het bezoek, waarbij 27 mensen werden gedood.
Bij de staatsontvangst op 3 februari herinnerde aartsbisschop Welby aan de ontmoeting tussen de strijdende leiders in het Vaticaan in 2019, waarbij paus Franciscus knielde om de voeten van president Kiir en zijn rivaal Riek Machar te kussen. Kort daarna, in februari 2020, kwamen de twee overeen een nationale eenheidsregering te vormen, maar ondanks het officiële einde van de burgeroorlog gaat het factiegeweld vrijwel onverminderd door.
“In 2019 knielde paus Franciscus om de voeten van elke politicus te kussen. Vijf jaar later komen we opnieuw op deze manier naar u toe: op onze knieën, om voeten te wassen, te luisteren, te dienen, met u te bidden”, zei de anglicaanse kerkleider. “Maar we komen ook om te luisteren naar de jongeren, die 70 procent van Zuid-Soedan uitmaken. Zonder naar hun stem te luisteren zal er geen vrede en verzoening zijn. En we komen om de vrouwen te eren die zo'n verschrikkelijk lijden hebben gekend.”
Welby dankte de politieke leiders dat ze deze oecumenische vredesmissie ondersteunen. “Maar vergeef me, dierbare zusters en broeders, en leiders van dit land, want ik moet zeggen dat plaatsen ver weg en dichtbij, en zo veel van de burgers van dit prachtige land, moe worden dat er niet meer is veranderd. Die vermoeidheid is af te lezen van de gezichten van de mensen in Zuid-Soedan. Als ik denk aan de toezeggingen die u in 2019 hebt gedaan, ben ik bedroefd. Ik ben verdrietig dat we nog steeds van zo'n tragedie horen. We hoopten en baden voor meer. We verwachtten meer. U beloofde meer.”
De aartsbisschop van Canterbury wees er op dat een vredesakkoord pas werkt als het in zijn geheel wordt nageleefd en niet slechts partieel. “Elk deel moet door iedereen gedaan worden en dat kost veel. Maar het antwoord op vrede en verzoening ligt niet in bezoeken als deze. Het ligt in uw handen. Want de heldhaftige en moedige mensen van Zuid-Soedan die zo lang voor hun vrijheid hebben gevochten en deze hebben gewonnen, zijn zeker de mensen die de moed hebben om te strijden voor vrede en verzoening. Het ligt binnen uw bereik. Het is dichtbij. Jullie kunnen het met de hulp van God.”
Welby: “Het volk van Zuid-Soedan is geliefd door God. Jullie verhalen, jullie lijden, wordt door God gekend. Jullie gebeden worden door God gehoord. Samen zullen we tijdens dit bezoek bidden voor vrede.”
Vandaag is de aartsbisschop voorgegaan in de eucharistie in de anglicaanse Allerheiligenkathedraal in Juba.
Van de 11,5 miljoen inwoners van Zuid-Soedan is 60,5 procent christen. Het land telt ongeveer 3,5 miljoen anglicanen. De Episcopaalse Kerk van Zuid-Soedan is een provincie van de wereldwijde Anglicaanse Gemeenschap. Een afsplitsing daarvan heet Anglicaanse Kerk van Zuid-Soedan, die geen lid is van de Anglicaanse Gemeenschap.