Brussel, 2 november 2020 - In België zijn vandaag de strenge maatregelen ingegaan die het heersende coronavirus opnieuw moeten indammen. ‘Niet-essentiële’ winkels zoals kleding- of elektronicazaken moeten dicht. Bedrijven mogen openblijven, maar thuiswerken wordt verplicht. En openbare religieuze diensten zijn verboden. De regels gelden vooralsnog zes weken, tot en met 13 december. De Katholieke Kerk in België liet vandaag weten het regeringsbeleid te ondersteunen.
De Belgische regering heeft de bevolking opgeroepen de komende vier tot zes weken “forse inspanningen” te leveren om de strijd tegen het coronavirus te winnen. Belgen moeten vooral thuisblijven en alleen de deur uitgaan voor noodzakelijke boodschappen, dokters- of apotheekbezoek. Het aantal sociale contacten wordt gelimiteerd tot één 'knuffelcontact' en dat is de enige persoon die bij iemand thuis mag komen. Om eenzaamheid bij alleenstaanden te bestrijden mogen die een extra contact hebben, maar het is de bedoeling dat die twee personen elkaar afwisselen. Buiten zijn samenscholingen van meer dan vier personen verboden. De kappers en andere contactberoepen moesten vandaag ook weer sluiten.
Op Allerheiligendag lag een recordaantal van 6.823 coronapatiënten in het ziekenhuis. Van hen worden er 1.223 op de ic’s verpleegd. Vorige week dinsdag werd een recordaantal van 21.953 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal patiënten dat aan Covid-19 overlijdt in België lag vorige week gemiddeld op 113 per dag, 70 procent meer dan de week ervoor.
De Belgische Bisschoppenconferentie geeft gehoor aan de oproep van de regering en verbiedt publieke liturgische vieringen tot het moment dat er versoepelingen worden toegestaan. Kerkelijke huwelijken kunnen wel nog, maar uitsluitend in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de voorganger. Ook een uitvaartliturgie in de kerk blijft mogelijk, maar met een maximum van 15 personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld.
“Het betekent concreet een terugkeer naar de situatie van de eerste lockdown in het voorjaar. Net als toen mogen ook nu de kerken open blijven voor individueel gebed. Wij roepen op maximaal gebruik daarvan te maken, met uiteraard inachtneming van de gangbare veiligheidsregels”, aldus de bisschoppen van België. “Een open kerkgebouw staat voor een gastvrije lokale geloofsgemeenschap waar mensen welkom zijn. Verwelkom de bezoeker uitdrukkelijk met een boodschap op een prikbord aan de ingang. Zorg voor onthaal op bepaalde tijdstippen. Zorg voor bezinnende religieuze muziek op de achtergrond. Bied de mogelijkheid aan van een gebaar van solidariteit (een bijdrage bijvoorbeeld voor wie het moeilijk heeft). Bied de gelegenheid voor een klein ritueel (een kaarsje aansteken voor een piëta, een bloem neerleggen bij het passiekruis). Zoveel is en blijft mogelijk. Mensen hebben meer dan ooit nood eraan en vragen ernaar.”
De bisschoppen spreken de hoop uit dat de gelovigen evenwel op de kerkgemeenschap betrokken blijven. “We kunnen de komende weken niet meer langer samen vieren in onze kerken. Maar we kunnen onverminderd en samen blijven deelnemen aan de vieringen die worden aangeboden op radio, tv en via livestreaming.”