Ziel en Zaligheid: Stilte

God laat zich vooral horen in de stilte. Maar waar is het tegenwoordig nog stil? Kunnen we Gods stem nog wel verstaan? Pater Hugo geeft antwoord.

Ziel en Zaligheid is een programma waarin Pater Hugo praat over een belangrijk onderdeel van het katholieke geloof: mystiek. Het klinkt mysterieus en dat is het ook wel een beetje. Maar pater Hugo legt met behulp van een badeendje, een grasmaaier en wat kindervuurwerk uit wat een ziel is, hoe we God kunnen ontmoeten en hoe we er achter kunnen komen wat Hij van ons wil. 

Pater Hugo is een monnik die als een kluizenaar leeft in een kerkje in het Groningse Warfhuizen. Hij is een kenner van de grote mystici uit de katholieke traditie: Meester Eckhart, Theresa van Avila en Ruusbroec. Volgens pater Hugo heeft hun boodschap nog steeds actuele betekenis.

God is bescheiden. Hij heeft geen grote mond. Zijn stem is alleen hoorbaar als al het andere geluid is verstomd, in de stilte. Tegenwoordig is het nergens echt meer stil. Ook niet in onze ziel. Kunnen we God daarom zo slecht verstaan?

Aflevering 7: Stilte
zaterdag 10 april om 16.05 uur - NPO2
(HH. zaterdag 27 november om 16.05 uur - NPO2)