Wat is de ziel van Urk?

In een nieuwe Jacobine op 2 spreekt Jacobine met drie Urker vrouwen. Hoe kijken zij aan tegen de recente rellen en de ophef hierover in de media?

Het zijn bewogen weken geweest voor Urk. Het voormalig eiland kwam eind vorig jaar en begin dit jaar meerdere keren in het nieuws nadat er rellen uitbraken. Urker jongeren verzetten zich tegen de invoering van verschillende coronamaatregelen, zoals de avondklok. Zij keerden zich tegen de politie, auto’s werden in brand gestoken en zelfs een teststraat van de GGD moest eraan geloven.

Deze relschoppers zijn veelal jonge mannen, maar hoe kijken de vrouwen aan tegen de gebeurtenissen in hun dorp? In een nieuwe aflevering van Jacobine op 2 spreekt Jacobine Geel met drie vrouwen over de Urker cultuur, tradities en de veranderingen waar de gemeenschap mee te maken krijgt.

Jacobine op 2
Anja Keuter
Jacobine op 2
Eva Vriend

Anja Keuter is een echte Urkse vissersvrouw. Haar man en drie zonen werken in het familiebedrijf, een visgroothandel. Zij hekelt het feit dat Urk dankzij meerdere rellen in het verleden onder een vergrootglas ligt. De reacties die zij op sociale media over Urk voorbij ziet komen, doen haar pijn. ‘Het gaat altijd over incest en drugs. Laat maar gaan, denk ik dan, ze weten niet beter.’

Auteur en historicus Eva Vriend onderzocht voor haar boek Eens ging de zee hier tekeer de steden en dorpen rond het IJsselmeer, zo ook Urk. Zij bracht de geschiedenis van de plaatsen in kaart en onderzocht welke invloed dat heeft gehad op de identiteit en de cultuur van Urk. Zijn de rellen hierdoor te verklaren?

Jacobine op 2
Jacqueline Visscher
Jacobine op 2
Andries Kaptijn, Klaas-Willem Hoorn en Breggien Baarssen

Docent Jacqueline Visscher is geboren en getogen op Urk. De recente rellen hebben ervoor gezorgd dat ze zich vervreemd voelt van haar geboortegrond. Ze heeft een haat-liefde verhouding met het dorp: de mensen zitten in haar hart, maar het feit dat ze zich constant moet verantwoorden voor de schaduwkanten maakt haar boos.

Deze uitzending wordt afgesloten door een muzikale bijdrage van de Urker band Shuffle. Zij maakten een Urker versie van het nummer 'Het dorp'.