Hou je van India en de Indiase cultuur? Of ben je er nieuwsgierig naar? Zin in morgen heeft een tip: ga naar het festival LaLaLand in Amsterdam! LaLaLand is een ode aan India vol Indiase cultuur, dans, zang en eten. Het wordt georganiseerd in het bekende kunstenaarsdorp Ruigoord in Amsterdam.

India in Amsterdam

LaLaLand staat helemaal in het teken van India, dus als je van de Indiase cultuur en spiritualiteit houdt, kan je dit festival eigenlijk niet missen. Vijftig jaar geleden maakten de oprichters van Ruigoord een reis over land naar India. En op 8 en 9 juli brengen ze een ode aan deze reis. Op LaLaLand – the magic of India kan je genieten van de kleuren, geluiden en geuren die zo typisch zijn voor India.

Het programma

Tijdens het festival kan je dansen op de tunes van hedendaagse Indiase DJ’s of in alle rust luisteren naar een klassieke Indiase raga. Er zijn stalletjes met handgemaakte Indiase producten en natuurlijk is er Indiaas eten op de Mela, de markt. Je kan meedoen aan workshops, zoals Bollywood dans, cricket spelen en natuurlijk zijn er yoga- en mediatielessen.

'Felix Room'

De klassieke Indiase muziek op het festival kun je luisteren in de speciale ‘Felix Room’. Dat is een glazen koepel in Ruigoord die is opgedragen aan conservator etnomusicologie en ‘de vader van de Indiase muziek in Nederland’ Felix van Lamsweerde. Van Lamsweerde legde belangrijke culturele verbindingen tussen India en Nederland. Hij organiseerde veel concerten van Indiase musici, zoals dat van de beroemde sitarspeler Ravi Shankar die hij naar het concertgebouw haalde in 1957.

Vijftig jaar Ruigoord

Ooit was Ruigoord een echt dorp, maar in de jaren zestig werd het bestemd tot industrieterrein. Amsterdamse kunstenaars kraakten het dorp in 1973 en sindsdien is het een enclave van voorstellingen, exposities, concerten en festivals. In het hart van Ruigoord staat nog steeds de oude kerk waar concerten, evenementen, begrafenissen en uitvaarten worden gehouden. Dit jaar bestaat Ruigoord vijftig jaar en onlangs besloot de gemeente Amsterdam dat het kunstenaarsdorp nog 25 jaar mag blijven, dus extra reden voor een (Indiaas) feestje!