Wolken kijken is goed voor je. Het maakt je rustig, vrolijk, creatief én gelukkiger. Wil je de lucht een keer vanaf een speciale plek bekijken? Ga dan naar het Hemels Gewelf  in Den Haag. Het Hemels Gewelf is een van de plekken uit het nieuwe boek Alle gekste plekken van Nederland van Jeroen van der Spek. We mogen twee exemplaren van het boek weggeven dus lees snel verder!

Krater van gras

Het Hemels Gewelf is een enorme ellipsvormige duinpan bekleed met gras. Het is een kunstwerk van James Turell die al sinds hij kind was gefascineerd is door licht. Het kunstwerk heeft iets weg van een krater, maar dan dus helemaal groen. En het is zo opgezet dat de hemel je als een koepel lijkt te overspannen als je in het midden staat en naar boven kijkt.

Bankje in het midden

Om in het gewelf te komen, loop je eerst over een houten trap het duin op en vervolgens door een betonnen doorgang van zes meter lang. Eenmaal in de cirkel merk je direct dat je de hemel op een heel andere manier aanschouwt. In het midden van de kom staat een natuurstenen bank waar je op kunt gaan zitten of liggen. Het wonderlijke aan die bank is dat hij er vanaf de randen van de kom uitziet als een graftombe. Een beetje luguber is dat wel, maar het weerhoudt mensen er niet van erop te gaan liggen en de lucht te bewonderen.

De hemel als godsgeschenk

Lig je eenmaal op die bank, dan zie je niets dan hemel, een prachtig stuk zeelucht waar meeuwen voorbijvliegen en wolken die altijd weer van vorm en kleur veranderen. Het uitzicht is er nooit hetzelfde. Dagblad Trouw schreef er ooit over: ‘James Turrell biedt ons de hemel als een godsgeschenk aan.’

Maak kans op een exemplaar van het nieuwe boek van Jeroen

Het Hemels Gewelf is een van de 222 plekken in het nieuwe boek Alle gekste plekken van Nederland van Jeroen van der Spek. De afgelopen 25 jaar reisde Van der Spek als ontdekkingsreiziger door Nederland op zoek naar de meest bijzondere plekken. In Zin in morgen op NPO Radio 5 vertelt hij wekelijks over deze plekken. En wij mogen twee exemplaren van zijn nieuwe boek weggeven! Wil je in aanmerking komen? Stuur dan een mailtje naar zininmorgen@kro-ncrv.nl.

Zin in morgen - Alle gekste plekken
Zin in morgen - Hemels gewelf overdag
Zin in morgen - Hemels gewelf 's nachts

Kleine wolkenmeditatie

Mocht je een keer naar deze bijzondere plek gaan, maak dan een kleine meditatie van je bezoek. Ga in het midden van de cirkel liggen en probeer drie minuten lang de wolken te zien als je gedachten die voorbijdrijven. Laat de gedachten die je niet meer dienen meevoeren door de wolken. Neem jezelf voor ze écht los te laten en er niet meer over te piekeren. Het is een kleine oefening met een groot effect. Ben je niet zo van meditatie? Laat je dan gewoon lekker verrassen door de veranderde vormen boven je hoofd op deze bijzonder plek in Nederland.

De foto's van het Hemels Gewelf zijn van Roel Wijnants.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg