Bagdad, 26 januari 2021 - Paus Franciscus is van plan in maart Irak te bezoeken. De Chaldeeuwse kerkleider kardinaal Louis Raphael I Sako maakt zich echter zorgen over de dreiging van islamistische terreur in het land. De plannen voor de pauselijke reis worden desondanks voortgezet.

Na de laatste aanslag in het centrum van Bagdad, ongeveer een week geleden, heerst er “grote droefheid”, zei de patriarch van Babylon tegenover Vatican News. De 32 personen die daarbij om het leven kwamen, waren “arme mensen”.

“Deze aanvallen hebben een politiek doel. Ze zijn een boodschap aan de regering en ook aan de nieuwe president van de VS”, aldus kardinaal Sako.

Hoewel “chaos en anarchie” al tientallen jaren in Irak heersen is er volgens hem nog steeds hoop op vrede. “Maar tot het zover is, hebben we politici van goede wil nodig”, benadrukte de patriarch. Alle verschillende milities zouden zich aan de regering moeten onderwerpen; alleen dan zou vrede mogelijk zijn, aldus de patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad.

De voorbereidingen voor het pausbezoek begin maart zijn in volle gang, bevestigde Sako. De organisatoren zijn volop in overleg met de regering. Franciscus, zei hij, wil “troost en hoop” brengen aan de mensen in dit door dictatuur, oorlog, wanorde en terreur geteisterde land. “Iedereen in Irak verheugt zich op deze ontmoeting - ook de moslims”, zei de kerkleider van de Chaldeeërs.

Het programma van de reis van 5 tot 8 maart is nog niet geheel bekend. Tot dusver worden Bagdad, Erbil, Mosul, Karakosh en Ur genoemd als plaatsen die de paus zal aandoen.