03-12-2019
Zuster Leona Beurts uit Maastricht, een oude bekende voor veel kijkers van het KRO-televisieprogramma Kruispunt, is maandagnacht in haar slaap overleden. Met haar 105-jarige leeftijd jaar was ze de oudste zuster in haar klooster Onder de Bogen, het moederhuis van de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeüs.

Ook al ging het fysiek allemaal wat minder, elke ochtend stond ze blij op: “Dan dank ik Onze Lieve Heer dat ik weer een dag mag leven.” Ondanks haar hoge leeftijd was ze nog altijd bezig met de wereld om haar heen: “Ik bid voor alle mensen die ziek zijn of te maken krijgen met geweld op de wereld.” 

Tweeling
Zuster Leona was samen met haar tweelingzus Gerosa meer dan 80 jaar in het klooster. In Kruispunt vertelden de zussen dat ze hoopten samen honderd te worden. Het mocht niet zo zijn, Gerosa overleed kort haar 100ste verjaardag. 

“Een tweelingzus missen is toch iets anders dan een gewone zus, het is net alsof er iets in je is weggerukt. Ik denk nog vaak aan haar’’, vertelde Leona afgelopen maart. Of ze haar zus terug zou zien durfde ze niet te zeggen: “Ik geloof wel in de hemel, maar ja, niemand heeft er ooit over kunnen praten, hè.”

Hard gewerkt
Zuster Leona heeft haar hele leven hard gewerkt. Ze was altijd in de weer voor anderen, de medemens dienend. Ze werkte 46 jaar in de zorg. Eerst in de revalidatie, in Heliomare, vijf jaar in een ziekenhuis en toen nog ruim 16 jaar in de gezinszorg in Maastricht. En dat laatste meestal in sociaal zwakke gezinnen onder heel zware omstandigheden.

“Het werk in de gezinszorg was vaak zwaar. Hoe ik het allemaal heb klaargespeeld, ik weet het niet.” Ze voelde zich sterk, deed alles te voet. “Arme mensen helpen, dat was mijn taak en dat heb ik ook altijd met de hulp van boven kunnen doen.”

Dat helpen kreeg ze van huis mee. “Het is niet altijd makkelijk geweest, maar mijn vader zei altijd ‘doorzetten, meisje’. Bij ons thuis waren het allemaal doorzetters, ook mijn broer en zusjes. Bij hun geboorte in maart 1914 woog de tweeling niet veel meer dan een pak suiker. Ze lagen maanden in het ziekenhuis. “De dokter zei dat we het niet zouden redden, en kijk mij nu eens, Gerosa werd 99 en ik 105.’’

André Rieu
Sinds haar 100ste verjaardag is er een speciale vriendschap ontstaan met haar grote idool Andre Rieu. En iedere zomer walste ze met hem op het Vrijthof. “Hij brengt iets bijzonders met zijn muziek, maakt de mensen blij. Als ik een zware dag heb, dan zet ik zijn muziek op en dat vergeet ik gewoon even alles.” Ook afgelopen zomer was ze er weer bij.” Het ging eigenlijk beter dan vorig jaar”, vertelde ze na afloop.

Voor haar medezusters komt haar overlijden toch nog onverwachts. “Afgelopen zondag voelde ze zich niet goed, maar daarna ging het wel weer, tot afgelopen vannacht. We zullen haar ongelooflijk missen”, laat een medezuster uit Maastricht weten.